Varuh ДЌlovekovih pravic

Varuh

ČP

Problematika 5. odstavka 29. člena Zakona o motornih vozilih

Varuh človekovih pravic RS (Varuh) problematiko 5. odstavka 29. člena Zakona o motornih vozilih (ZMV) obravnava že od leta 2011. Takrat se je na nas obrnil pobudnik, ki je navajal, da ureditev, ki izhaja iz omenjenega določila, zelo prizadene invalidne osebe, saj težko pridobijo voznika, ki bi s tem, ko posamezniku pomaga, prevzel še dodatne obveznosti. Obravnavano določilo namreč zahteva, da za vozilo v lasti polnoletne osebe, ki nima veljavnega vozniškega dovoljenja za to vrsto vozila, določi lastnik vozila uporabnika vozila in se v tem primeru določbe zakona, ki veljajo za lastnika vozila, smiselno uporabljajo tudi za uporabnika, v prometno dovoljenje pa se poleg lastnika vpiše tudi uporabnik vozila.

Leta 2011 je Varuh v zvezi z navedenim takratnemu Ministrstvu za promet (MP) med drugim zapisal, da ZMV po mnenju Varuha omejuje možnost invalidnih oseb, da bi lahko, tako kot ostali državljani, normalno opravljali vsakodnevne obveznosti, ki so dandanes neločljivo povezane z uporabo prevoznega sredstva. Ministrstvo smo tudi pozvali, da razmisli o spremembi omenjene določbe oziroma poišče možnosti za drugačno ureditev položaja invalidnih oseb, ki imajo popolnoma drugačno življenjsko situacijo kot mladoletniki ali starejše osebe, zaradi katerih je bila konkretna določba sprejeta.

MP je na naš takratni poziv med drugim odgovorilo, da so bile pri izvajanju ZMV že zaznane težave pri invalidih, ki nimajo stalnih voznikov in v praksi ne morejo določiti uporabnika. Za oblikovanje ustrezne rešitve je MP konec septembra 2011 organiziralo Forum avtomobilske stroke, v katerem sodelujejo vsi subjekti v naši državi, ki so kakorkoli povezani s področjem cestnih vozil. Na tem forumu je bila oblikovana pobuda, da posamezni subjekti do konca leta 2011 pošljejo vse pisne pobude za morebitne spremembe in dopolnitve ZMV, ki jih bodo nato obravnavali in po potrebi vključili v predlog zakona, ki bo spremenil in dopolnil obstoječi zakon. Dodali so še, da bodo pri pripravi sprememb ZMV obravnavali tudi pobudo Varuha.

Leta 2014 nas je pobudnik seznanil, da do sprememb ZMV še vedno ni prišlo, zato smo opravili ponovno poizvedbo na Ministrstvo za infrastrukturo (MZI). Iz odgovora MZI je izhajalo, da je konec leta 2011  ministrstvo začelo s pripravo predloga Zakona o spremembah in dopolnitvah ZMV, ki je med ostalimi spremembami in dopolnitvami vseboval tudi spremenjene določbe 29. člena z olajšavami postopkov za invalidne osebe. Predlog zakona je bil zaradi različnih interesov in pobud zelo dolgo v postopku medresorske obravnave in je bil obravnavan v Državnem zboru RS (DZ RS) šele marca 2013. Takrat je DZ RS odločil, da predlog zakona (zaradi nekaterih drugih določil) ni primeren za nadaljnjo obravnavo in postopek priprave zakona je bil ustavljen. Maja 2013 je ministrstvo ponovno pristopilo k pripravi predloga zakona in tudi ta predlog je vseboval spremenjene določbe 29. člena. Predlog zakona je bil ponovno zelo dolgo v medresorski obravnavi. Po doseženem soglasju med sektorji je bilo gradivo ponovno poslano v obravnavo v DZ RS. Gradivo je že bilo na dnevnem redu za obravnavo v DZ RS na 50. seji dne 15. 4. 2014, a je bila obravnava prestavljena na naslednjo sejo, ki je pa zaradi razpustitve DZ RS ni bilo. Postopek sprejema zakona je bil tako ponovno ustavljen. Ministrstvo je v odgovoru Varuhu dodalo še, da bo po vzpostavitvi nove Vlade RS predlog zakona ponovno poslan v postopek sprejema.

Glede na to, da reševanje predmetne problematike traja že nekaj let, je varuhinja človekovih pravic nanjo opozorila tudi na prvem srečanju z novim ministrom za infrastrukturo, dr. Petrom Gašperšičem, ki je pri Varuhu potekalo novembra 2014. Minister je varuhinji na omenjenem srečanju pojasnil, da ministrstvo pripravlja spremembe ZMV in da bodo predlagane spremembe zakona, ki bodo reševale tudi obravnavano problematiko, v proceduro dali čim prej, najverjetneje že v začetku leta 2015. Varuh obljubo ministra pozdravlja, dinamiko spreminjanja ZMV bomo spremljali še naprej. 5.7-74/2014

Natisni: