Varuh ДЌlovekovih pravic

Varuh

ČP

Vročanje pošte brezdomcem

Varuha človekovih pravic RS (Varuh) je pobudnik opozoril na problematiko vročanja priporočene pošte in pošiljk s strani državnih organov brezdomcem. Center za socialno delo (center), kjer ima prijavljeno stalno prebivališče, naj se z vročanjem ne bi več želel ukvarjati, medtem ko nekateri drugi centri takšno dejavnost izvajajo.

Varuh je na Ministrstvo za notranje zadeve (MNZ) naslovil poizvedbo, če se predlog novega Zakona o prijavi prebivališča dotika tudi problematike vročanja pošte osebam z določenim zakonskim prebivališčem in kako na centrih za socialno delo ta problem rešujejo trenutno. MNZ je pojasnilo, da bo po predvidenem osnutku novega zakona na novo določeno, da mora imeti zakonsko prebivališče kot »fiktivni naslov«, tudi takšno posebno oznako. Oznaka, da gre le za »fiktivni naslov« naj bi bila koristna informacija za tiste, ki vročajo upravna in sodna pisanja po pravilih, določenimi s procesnimi predpisi na posameznih področjih  (npr. po Zakonu o splošnem upravnem postopku, Zakonu o pravdnem postopku, Zakonu o kazenskem postopku ipd). Nadaljnja vsebina odgovora MNZ pa je potrdila, da centri v tej zvezi res ravnajo samovoljno in tudi zelo različno.

Varuh je podal mnenje, ki ga je nato posredoval tudi Ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti (MDDSZ), da bi oznaka t. i. fiktivnega naslova rešila le del problematike vročanja pisanj s strani državnih organov brezdomcem, saj ni razumljivo, kako naj bi odločbe, sklepi oziroma drugi dokumenti prispeli do naslovnika.

Varuh se je konec aprila 2013 tako srečal s predstavniki Direktorata za socialne zadeve (direktorata) pri MDDSZ, ki kot rešitev vidijo tudi morebitno spremembo organa (zdaj CSD), ki bi bil t. i. zakonsko prebivališče dolžan prijaviti na svoj naslov. Varuh pa je ponovno opozoril, da tudi to same problematike komuniciranja med državo in brezdomci ne rešuje.

Upamo, da bo navedena problematika, ki po našem mnenju lahko povzroči hude posege v pravice brezdomcev (na primer v pravico do pravnega sredstva), v sodelovanju MDDSZ z MNZ v medresorskem usklajevanju ter po spremembah Zakona o prijavi prebivališča ustrezno urejena. MDDSZ pa smo predlagali, naj se takoj uredi vsaj različno odzivanje centrov na prejeto pošto, morda z enotnimi navodili centrom. Predstavniki direktorata so temu pritrdili, zato pričakujemo ustrezne rešitve vsaj v tej smeri. Pobuda je bila utemeljena. 5.0–3/2012





Natisni: