Varuh ДЌlovekovih pravic

Varuh

ČP

Steza za motokros pomeni večji poseg v okolje

Pobudnik je v imenu krajanov Lemberga zaprosil Varuha človekovih pravic (Varuh) za pomoč, ker imajo težave zaradi obratovanja steze za motokros v njihovem naselju. Gre za neznosen hrup in prašenje.

Za pojasnila smo se obrnili na Inšpektorat RS za okolje in prostor (IRSOP) in izvedeli, da je Inšpekcija za okolje in naravo vodila postopek že v letu 2003. Ta je bil uveden zaradi nedovoljene vožnje v naravi, ugotovljeno pa je bilo, da so bile na parcelah, po katerih poteka proga za motokros, dvakrat do trikrat v letu organizirane tekme na državni in mednarodni ravni. Zavezanec (društvo) je imel potrdilo Upravne enote Šmarje pri Jelšah iz leta 1996, iz katerega je bilo razvidno, da so kmetijske parcele, po katerih poteka proga, na podlagi dolgoročnega načrta občine Šmarje pri Jelšah za obdobje 1986‒2000 opredeljene kot površine za šport in rekreacijo ‒ motokros. Ker pa ni imel drugih dovoljenj v zvezi z uporabo proge za motokros, je bila vožnja po progi opredeljena za vožnjo v naravnem okolju in kot taka prepovedana z inšpekcijsko odločbo. Potem pa je zavezanec od Geodetske uprave Republike Slovenije (Gurs) oziroma njene Območne uprave Celje, Izpostave Šmarje pri Jelšah, pridobil odločbo, v kateri se je status zemljišča spremenil iz travnika v igrišče. Pri tej spremembi je bila sočasno spremenjena namembnost parcel. Ker po teh spremembah ni šlo več za naravno okolje, ampak igrišče, je postala odločba inšpektorata, s katero je bila odrejena prepoved vožnje v naravnem okolju, brez pravne podlage.

V letu 2005 pa je Inšpekcija za okolje in naravo vodila postopek zaradi čezmernega hrupa v naravnem in življenjskem okolju zaradi uporabe steze za motokros. Inšpekcijski zavezanec ji je predložil poročilo o meritvah hrupa v naravnem in življenjskem okolju zaradi uporabe steze za motokros. Iz poročila je bilo razvidno, da so izmerjene vrednosti v mejah predpisanih vrednosti na prvem merilnem mestu prekoračene, na drugem pa pod mejnimi vrednostmi. Zavezanec je pri inšpekcijskem pregledu še izjavil, da si za vsako organizacijo in izvedbo tekme pridobi dovoljenje upravne enote za začasno čezmerno obremenitev okolja s hrupom. Inšpekcijski postopek je bil zato ustavljen, inšpekcija ni prejela nobene prijave več.
Gradbena inšpekcija pa je na podlagi prijav krajevne skupnosti Lemberg opravila inšpekcijski pregled objektov za motokros v Lembergu, saj so prijavitelji v prijavi navedli, da se na območju vadišča za motokros izvajajo gradbena dela. Ugotovljeno je bilo, da so po Odloku o prostorskih sestavinah dolgoročnega načrta občine Šmarje pri Jelšah (Ur. I. RS, št. 88/04 in 118/04) navedene površine opredeljene kot površine, namenjene športni dejavnosti, kar je razvidno tudi iz kartografskega dela dolgoročnega načrta. Na podlagi digitalnega ortofoto posnetka je bilo razvidno, da so na zemljišču v uporabi steze za motokros in da so te v okviru posestnih meja, določenih z načrtom. Po pregledu na kraju samem je bilo še ugotovljeno, da je vadišče za motokros v uporabi. Vadišče je na naravnem terenu, to je zelenih površinah, ki so na mestih prog brez vegetacije, za vadbo so delno poravnana zemljišča. Posegov, ki so po Zakonu o graditvi objektov (ZGO-1) gradnja, na površinah, namenjenih vadišču, ni bilo. Ob robu vadišča pa je postavljen servisni objekt, za katerega je izdano uporabno dovoljenje. Na podlagi tega je bilo ugotovljeno, da inšpekcijsko ukrepanje ni potrebno, saj ne gre za kršitev predpisov, ki jih nadzira IRSOP.

Iz vsega navedenega Varuh ugotavlja, da je steza za motokros takšen poseg v prostor oziroma takšen objekt, za katerega po veljavni zakonodaji (ZGO-1) ni treba pridobiti posebnega dovoljenja. Ker po Varuhovem mnenju steza za motokros (vadišče) pomeni večji poseg v okolje – naravo in s tem nima posledic samo za okolje, ampak tudi za ljudi, ki živijo v bližini, bi moralo Ministrstvo za okolje in prostor spremeniti zakonodajo tako, da bi bilo treba za objekt pridobiti ustrezno dovoljenje. To mnenje in predlog bo Varuh posredoval ministrstvu. 5.7-23/2011

Natisni: