Varuh ДЌlovekovih pravic

Varuh

ČP

Skrb vzbujajoče razmere v Posebnem socialnovarstvenem zavodu Prizma Ponikve

Na Varuha človekovih pravic RS (Varuh) se je najprej obrnilo nekaj stanovalcev Zavoda Prizma Ponikve (zavod), ki so navajali, da v zavodu nimajo ustrezne oskrbe in nege. Na ta problem so kmalu za tem opozorili tudi nekateri zaposleni, ki so ob tem izpostavili še konfliktne odnose med delavci zavoda. Vse to je vplivalo tudi na slabšo kakovost opravljenih storitev in ustvarjalo napetosti in nezadovoljstvo v delovnem kolektivu.

Glede na navedbe smo se odločili za nenapovedan obisk zavoda ter opravili pogovore s pristojnimi in nekaterimi stanovalci. Ob obisku smo tudi sami zaznali, da so odnosi med zaposlenimi konfliktni in da so težave pri medsebojni komunikaciji, predvsem med zaposlenimi v socialni oskrbi in tistimi, ki izvajajo zdravstveno nego. Stanovalci, s katerimi smo se pogovarjali, z oskrbo niso bili zadovoljni. Že pred našim obiskom je socialna inšpekcija izvedla izredni strokovni nadzor in med drugim ugotovila, da primanjkuje kadra v socialni oskrbi, da pristop pri delu s stanovalci ni dovolj individualiziran in da je treba uvesti socialni model izvajanja storitve institucionalnega varstva. Izdana je bila odločba o ukrepih, zavod pa je bil v času našega obiska v obdobju izvrševanja ukrepov.

Uvedbo izrednega strokovnega nadzora smo predlagali tudi Zbornici zdravstvene in babiške nege Slovenije. Tudi ta je ugotovila, da gre za neustrezne in nezadostne komunikacije med obema službama (socialno oskrbo in zdravstveno nego) ter neustrezno kadrovsko zasedbo v zdravstveni negi. Po zagotovilih Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije pa naj bi bila število in struktura kadra v skladu z normativi.

Nezadostna kadrovska zasedba tako socialne oskrbe kot zdravstvene nege, neustrezna razporejenost kadra ter slabo vodenje in medsebojna komunikacija so močno vplivali na zmanjšanje kakovosti socialnovarstvene storitve. Stanovalci, ki so potrebovali več pomoči pri vsakodnevnih aktivnostih in so bili odvisni od zaposlenih pri zadovoljevanju osnovnih življenjskih potreb, so se v danih razmerah upravičeno počutili ponižani in nehumano obravnavani.

Zavodu smo posredovali mnenje, naj vloži vse napore v rešitev konfliktnih razmer, saj je stanovalcem kršena pravica do osebnega dostojanstva in varnosti. Pričakujemo tudi, da se bodo razmere v zavodu izboljšale z izvršitvijo v inšpekcijskih postopkih izrečenih ukrepov. Primer bomo še spremljali in ukrepali, če razmere v primernem času ne bodo urejene. 3.7-10/2009, 3.7-11/2009, 3.7-13/2009

Natisni: