Varuh ДЌlovekovih pravic

Varuh

ČP

Neučinkovitost pomoči posamezniku v socialni stiski

Na Varuha človekovih pravic RS (Varuh) se je obrnil mlajši pobudnik v stiski. V svojem kratkem pismu je navedel številne zdravstvene težave in materialno stisko. O sebi je zapisal, da je »socialno mrtev« in da si želi, da se zjutraj ne bi zbudil. Iz socialnega poročila CSD, ki ga je priložil svojemu dopisu, so bile razvidne težke življenjske razmere.

Glede na vsebino pisma smo poskušali pobudnika takoj poklicati po telefonu, vendar brezuspešno. Zato smo ga še pisno pozvali, naj nas pokliče, da bomo razjasnili okoliščine primera, predvsem pa presodili, ali in kako lahko pomagamo v okviru svojih pristojnosti. Dopis nam je bil vrnjen z oznako, da je pobudnik umrl. Varuhu pobudniku ni uspelo pravočasno pomagati, očitno pa ni bila učinkovita niti pomoč CSD, na katerega se je predhodno že obračal.

Čeprav nimamo informacije o razlogih za njegovo smrt, skrb vzbuja, da je vedno več ljudi, ki zaradi materialne stiske, zdravstvenih težav in socialne izključenosti resno razmišljajo o samomoru. Vprašanja, ali država res primerno skrbi za kakovost življenja in blaginjo svojih prebivalcev, še zlasti tistih, ki zase ne znajo ali ne zmorejo poskrbeti, dobivajo vedno pogosteje negativen odgovor. 3.5-20/2008

Natisni: