Varuh ДЌlovekovih pravic

Varuh

ČP

Fakulteta za zdravstvene vede Maribor je pobudnico ovirala pri opravljanju komisijskega izpita

 

Na Varuha človekovih pravic RS (Varuh) se je februarja 2012 obrnila pobudnica, ker ji Fakulteta za zdravstvene vede Univerze v Mariboru (FZV) dalj časa ni omogočila opravljanja izpita pri predmetu Teoretične in empirične analize v zdravstveni negi. Navajala je, da jo izvajalka navedenega predmeta namerno ovira pri študiju. Na dekana FZV je že maja 2011 naslovila pritožbo. Odgovor je prejela julija 2011, in sicer, da bo FZV v najkrajšem možnem času uskladila termine za opravljanje obveznosti z nosilko predmeta. Če pa to ne bo mogoče, bodo imenovali komisijo za pripravo seminarske naloge in izvedbo izpita. Kasneje, septembra 2011, je študentka prejela še odločbo Komisije za študentske zadeve, iz katere je izhajalo, da se ji odobri opravljanje izpita pri nosilki predmeta. Po navedbah pobudnice kljub temu k izpitu ni mogla pristopiti.

O okoliščinah smo poizvedovali pri dekanu FZV, ki nam je pojasnjeval razloge, zaradi katerih opravljanje komisijskega izpita še ni bilo izvedeno. Dodal je še, da bo le-to izvedeno v najkrajšem možnem času. Ker do tega ni prišlo, se je pobudnica ponovno obračala na Varuha in tudi na organe Univerze v Mariboru.
 
Varuh je dekana FZV v zvezi z obravnavano pobudo večkrat prosil za pojasnila in FZV-ju v skladu s 7. členom Zakona o varuhu človekovih pravic tudi podal predlog, da pobudnici v najkrajšem možnem času omogoči opravljanje komisijskega izpita, saj niso obstajali utemeljeni razlogi, zaradi katerih do izvedbe le-tega ni prišlo. Komisijski izpit je bil mnogokrat prestavljen, in sicer iz različnih razlogov, med drugim kar dvakrat, ker člani komisije niso predhodno, pred samim opravljanjem izpita, podali ocene pobudničine seminarske naloge, kar tudi po pojasnilih dekana FZV pomeni, da komisija za opravljanje komisijskega izpita ni ustrezno ravnala.

Po kar šestih intervencijah Varuha smo bili obveščeni, da je bil komisijski izpit dne 27. 9. 2012 vendarle uspešno izveden in je tako pobudnica opravila vse obveznosti pri tej učni enoti.

Pobuda je bila utemeljena, saj je FZV storila več nepravilnosti, zaradi katerih je bilo opravljanje izpita večkrat neutemeljeno prestavljeno. Celoten postopek je po izračunu pobudnice skupaj trajal skoraj 600 dni. Posredovanje Varuha je bilo uspešno, saj je tudi na podlagi številnih naših intervencij vendarle prišlo do izvedbe komisijskega izpita. 5.8-8/2012 

Natisni: