Varuh ДЌlovekovih pravic

Varuh

ČP

Za otroka matere samohranilke ni olajšav pri plačilu vrtca

Varuh človekovih pravic RS (Varuh) je obravnaval pobudo matere samohranilke, ki je zatrjevala, da občuti krivico zaradi visokega zneska plačila vrtca za svojo triletno hčerko, za katero oče ne plačuje preživnine. Pobudnica je zaposlena, ob delu je tudi doštudirala. Še vedno obe s hčerko živita v hiši staršev, saj si kljub redni zaposlitvi ne moreta privoščiti svojega stanovanja. Ko pobudnica v vrtcu opazuje druge starše z več otroki, se ji zdi krivično, da imajo vrtec za drugega, tretjega in vse nadaljnje otroke zastonj. Zanjo, ki ima enega otroka, pa je vrtec plačljiv in to v ne majhnem znesku. Sicer ne pričakuje oprostitve plačila, želi pa posredovanje Varuha, da bi v prihodnje vrtec plačevala manj.

Odločbe o višini plačila vrtca pobudnica ni priložila. Tako nismo mogli preveriti, kaj vse so pristojni upoštevali pri določitvi dohodka na družinskega člana v njenem primeru. Pobudnici smo pojasnili, da ji ne bomo mogli pomagati tako, kot je pričakovala, saj Varuh sam neposredno ne more spremeniti odločitve pristojnega organa, ki je določil višino zneska za plačilo vrtca. Obrazložili smo ji, da je znesek določen na podlagi prihodkov družine na družinskega člana in najbrž so prihodki njene družine takšni, da znaša plačilo vrtca 277,60 evrov. Ponudnico smo še podučili, da se zoper odločbo skladno s poukom o pravnem sredstvu, lahko pritoži. V pritožbenem postopku pristojni še skrbneje preverili vse okoliščine, zlasti navedbe v zvezi s prihodkom družine.

Čeprav pobuda na individualni ravni ni bila utemeljena, pa je pobudnica opozorila na problem pravičnosti veljavne ureditve, ki vpliva na neenak položaj družin z enim otrokom v primerjavi s tistimi z več otroki. Varuh meni, da bi morali biti predpisi v svojih določbah jasnejši in nedvoumni ter bolj prilagojeni realnim življenjskim situacijam. Varuh predlaga, da bi odgovornost za vključevanje otrok v programe predšolske vzgoje v celoti prevzela država in zagotovila možnosti za vključitev vsem otrokom pod enakimi pogoji, ne glede na to, ali so prvorojenci ali drugorojenci oziroma vsi naslednji. 5.8-11/2012

Natisni: