Varuh ДЌlovekovih pravic

Varuh

ČP

Občina in center za socialno delo različno tolmačila zakonsko podlago zasubvencioniranje najemnine

Na Varuha se je obrnil pobudnik in opisal težave pri uveljavljanju subvencije najemnine. Javni stanovanjski sklad Mestne občine Ljubljana je zavrnil pobudnikov zahtevek za subvencioniranje najemnine. Na podlagi izračuna centra za socialno delo Ljubljana Moste - Polje (CSD) pa naj bi bil pobudnik do subvencionirane najemnine upravičen. Ministrstvo za okolje in prostor (MOP) je kot drugostopni organ zavrnilo pobudnikovo pritožbo in s tem tudi negiralo pravilnost izračuna CSD. V obrazložitvi odločbe je MOP med drugim navedlo, da CSD ni podal pravilne interpretacije glede uporabe Zakona o socialnem varstvu v povezavi s Stanovanjskim zakonom. Pobudnik je nadaljnje pravno varstvo uveljavljal na sodišču.Po proučitvi predpisov, ki urejajo to področje, je Varuh naslovil poizvedbo na MOP, ki nam je glede naših očitkov o različnih izračunih dveh organov javne uprave o upravičenosti do subvencioniranja najemnine pojasnilo, da je ta v izključni pristojnosti občinske uprave, zato CSD ne morejo dajati svojih mnenj k tem izračunom.

Z mnenjem MOP, da CSD niso pristojni izračunavati upravičenosti do subvencioniranja najemnine, smo se strinjali. Vendar je do tega v konkretnem primeru prišlo in pobudnika spravilo v dvom, o predmetu spora pa bo odločalo sodišče. Očitno je nejasna tudi metodologija izračuna, saj bi morala oba organa javne uprave dobiti enak izračun upravičenosti do subvencioniranja najemnine. Prav zato smo pobudo šteli za utemeljeno in na to neskladje opozorili MOP ter mu med drugim predlagali, da zadevo preveri na Ministrstvu za delo, družino in socialne zadeve in v primeru morebitnih neskladij ustrezno ukrepa, tudi preko morebitnega medresorskega usklajevanja, če bo to potrebno.

MOP našemu predlogu ni sledilo in smo ga morali ponoviti. Z njihovim pojasnilom namreč nismo bili zadovoljni, saj nam je ministrstvo le ponovilo že znano. Ministrstvu smo ponovno in preprosteje napisali, da ne dvomimo o tem, da CSD niso pristojni izračunavati upravičenosti do subvencioniranja najemnine. Težave pa nastopijo pri prava neveščem posamezniku, ko mu dva organa javne uprave podata dva različna izračuna v isti zadevi. Za takega posameznika sta oba izračuna »uradna«, saj jih je naredila »država« in ravno v tem je bistvo težave. Takih neskladij ne bi smelo biti, saj se pri posameznikih s tem ruši zaupanje v pravno državo in njen ugled.

V času pisanja tega letnega poročila še nismo prejeli dokončnega stališča in odgovora MOP. Pobudo štejemo za utemeljeno, saj različnih tolmačenj organov javne uprave ne bi smelo biti. 9.2-8/2009

 

Natisni: