Varuh ДЌlovekovih pravic

Varuh

ČP

Center za socialno delo mora biti dejavnejši pri reševanju bivalnih težav

Osemčlanska družina se je morala do določenega dne izseliti iz stanovanja, v katerem je prebivala. Pobudnica je navedla, da jim je Občina Trebnje zagotovila rešitev njihovih bivalnih težav s preselitvijo v določeno stanovanjsko hišo, vendar se to ni zgodilo.

V ravnanju Občine Trebnje nismo našli nepravilnosti, ki bi terjale naše posredovanje. Župan nam je na naše zaprosilo namreč pojasnil, da se je občina aktivno odzvala na življenjske razmere pobudnice in njene družine. Za rešitev njihovega stanovanjskega stanja jim je občina ponudila nekaj predlogov, vendar nobenega niso sprejeli.

Naknadno nam je Center za socialno delo (CSD) Trebnje na svojo pobudo posredoval poročilo o reševanju stanovanjskega problema pobudnice in njene družine ter zaprosil za pomoč Varuha človekovih pravic RS. Kljub oznaki dopisa z nazivom »poročilo o reševanju stanovanjskega problema« glede rešitve obravnavane zadeve ni bilo evidentirane nobene tovrstne aktivnosti CSD. CSD je le dal mnenje glede rešitev, ki sta jih predlagali občina oziroma družina. Ravnanje CSD Trebnje smo šteli za neustrezno.

CSD Trebnje smo pojasnili, da je njegova naloga in poslanstvo pomagati ljudem v stiski, česar pa iz njihovega dopisa nismo razbrali. S ciljem reševanja socialnih težav prizadetih posameznikov jim mora nuditi vso pomoč, med drugim s sodelovanjem z drugimi pristojnimi organi, organiziranjem timskih kriznih sestankov, naslavljanjem vlog na druge pristojne organe in institucije, uvedbo postopkov za ublažitev socialne stiske in drugim. Odločitev v konkretni zadevi je stvar strokovne presoje CSD, vsekakor pa je ta odgovoren izpeljati postopke za iskanje najboljših rešitev pri odpravljanju socialnih težav posameznikov. Te svoje naloge ne more prenašati na druge organe, kot je bilo razumeti prošnjo CSD, naj jim Varuh pomaga v obravnavani zadevi. 9.2-9/2008

Natisni: