Varuh ДЌlovekovih pravic

Varuh

ČP

Skrb za varstvo pravic intelektualne lastnine na delavnicah za samozaposlitev

Prejeli smo vprašanje pobudnika, kako naj zaščiti svoje poslovne ideje, ki naj bi jih bil v okviru predstavitve poslovnega načrta dolžan razkriti pred vsemi udeleženci delavnic za samozaposlitev na zavodu za zaposlovanje. Pobudnika je zanimalo, ali lahko od svetovalca zahteva, da poslovno idejo razkrije le njemu, ne pa tudi ostalim udeležencem delavnic.

Varuh ocenjuje, da je pobuda utemeljena. Pobudniku smo pojasnili, da predmet varstva intelektualne lastnine praviloma niso poslovni načrti kot taki, pač pa so pod določenimi pogoji lahko varovani izum, zunanji videz izdelka, slogan, logotip, in podobno. Čeprav niso zajeti v nobeni zakonski pravici, se za intelektualno lastnino štejejo tudi zaupni podatki o zamisli. To so na primer inovativni deli poslovne ideje, ideje o izumih, sloganih, videzih izdelkov, itd. Zaupni podatki o zamisli se štejejo za intelektualno lastnino zaradi nevarnosti, da bi kdo, ki idejo pozna, to izkoristil v svoj prid. Razkritje zaupnih podatkov o zamisli lahko negativno vpliva na možnosti kasnejše zaščite intelektualne lastnine ali na izvedbo ideje v poslovnem svetu.

Pobudniku smo pojasnili, da je najprimernejši ukrep za rešitev njegovega vprašanja predlog svetovalcu, da se zaupni podatki o zamisli iz poslovnega načrta razkrijejo le njemu. Dodatno smo ga seznanili, da je sicer najpogostejša oblika varstva zaupnih podatkov sporazum o njihovem nerazkrivanju. V takem sporazumu je zapisana obljuba osebe (tudi npr. svetovalca na zavodu za zaposlovanje), da ne bo uporabila ali drugim razkrila podatkov o poslovni zamisli. Oseba, ki krši sporazum o nerazkrivanju, tvega pravni spor. Nadaljnja možnost zaščite zaupnih podatkov o zamisli pa je, da udeleženec delavnic poslovni načrt skuša predstaviti brez razkritja zaupnih podatkov ali ključnih novosti zamisli.

Pobudnika smo tudi obvestili, da se lahko znova obrne na naš naslov, če svetovalec na zavodu za zaposlovanje ne bi sprejel njegovega predloga in bi celo vztrajal, da pred vsemi udeleženci usposabljanja za samozaposlitev razkrije zaupne podrobnosti njegovega poslovnega načrta. S poizvedbo pri zavodu za zaposlovanje bi lahko posredovali tudi v primeru, da bi svetovalec od posameznika zahteval razkritje zaupnih podrobnosti poslovnega načrta, pri tem pa ne bi želel podpisati pogodbe o nerazkritju podatkov (0.4-110/2010).
 

 

Natisni: