Varuh ДЌlovekovih pravic

Varuh

ČP

Asfaltna baza v Planinski vasi

Gradbeni inšpektor je v zvezi z nelegalno gradnjo asfaltne baze zavezanca Asfalti Kovač d.o.o. dne 4. 9. 2009 izdal odločbo, s katero je Elektru Celje d. d. naložil, da v roku 10 dni po prejemu odločbe izvede odklop iz javnega elektro omrežja, ker inšpekcijski zavezanec ni sledil inšpekcijski odločbi z dne 24. 7. 2008 in je kljub prepovedi objekt priklopljen na javne komunalne naprave, to je javno elektro omrežje.

Inšpekcijski zavezanec se je na odločbo pritožil in istočasno dne 29. 9. 2009 predlagal podaljšanje roka odločbe in zadržanje izvršitve odločbe do pravnomočnosti odločitve o ničnosti uporabnega dovoljenja. Ministrstvo za okolje in prostor (MOP) je o pritožbi zoper odločbo z dne 4. 9. 2009  odločilo z odločbo z dne 26. 10. 2009. Pritožbo je zavrnilo.

Gradbeni inšpektor je dne 7. 12. 2009 (torej šele po dobrih 2 mesecih) s sklepom odločil o predlogu inšpekcijskega zavezanca za podaljšanje roka odločbe in zadržanje izvršitve odločbe do pravnomočnosti odločitve o ničnosti uporabnega dovoljenja. Predlogu za podaljšanje roka odločbe in zadržanje izvršitve odločbe do pravnomočnosti odločitve o ničnosti uporabnega dovoljenja je ugodil in rok za odklop baze iz javnega elektro omrežja po odločbi z dne 4. 9. 2009 podaljšal do pravnomočnosti presoje ničnosti uporabnega dovoljenja na upravnem sodišču. Po razpoložljivih podatkih sklep ni bil vročen Elektru Celje. Gradbeni inšpektor je sklep izdal na podlagi 3. odstavka 99. člena Zakona o splošnem upravnem postopku, ki določa, da se rok, ki ga je določila uradna oseba, ki vodi postopek, in s predpisi določen rok, ki ga je mogoče podaljšati, lahko podaljšata na prošnjo, ki jo vloži prizadeta oseba pred iztekom roka, če so podani opravičeni razlogi za podaljšanje.

Varuh je Inšpektoratu Republike Slovenije za okolje in prostor (IRSOP) posredoval mnenje, v katerem je opozoril na več nepravilnosti v postopku. Odgovor IRSOP-a je bil nepopoln, zato smo za razjasnitev okoliščin 7. 7. 2010 sklicali sestanek z IRSOP-om, na katerem je bilo dogovorjeno, da IRSOP ponovno preveri zadevo in se v roku 14 dni opredeli do še vedno odprtih vprašanj v obravnavani zadevi. Do danes nismo prejeli odgovora IRSOP.

Varuh IRSOP-u posreduje predloge in mnenja v primeru ugotovljenih nepravilnosti, s ciljem izboljšanja stanja na področju delovanja inšpekcijskih služb. Varuh meni, da iskanje opravičil za evidentne napake in ne odprava le teh, kar je pogosto zaznati v odgovorih IRSOP, ne bo pripeljalo do izboljšanja stanja, prav tako pa tudi ne zagotavlja pravne varnosti.




Natisni: