Varuh ДЌlovekovih pravic

Varuh

ČP

Deponija gum na dravskem polju v občini Kidričevo pozabljena od države

Vlada Republike Slovenije je dne 17. 9. 2008 sprejela Odlok o programu za izvedbo sanacije onesnaževanja vodovarstvenega območja na območju gradbišča na Dravskem polju v občini Kidričevo (Ur. list RS št. 91/2008) - Odlok, ki opredeljuje odstranitev vseh odpadkov in sanacijo omenjene gramozne jame.

Dejansko stanje kaže, da sanacija ne poteka, kakor tudi ne nadzor nad izvajanjem sanacijskih ukrepov. S ciljem pospešitve aktivnosti je Varuh človekovih pravic RS (Varuh) sklical že dva sestanka s predstavniki Ministrstva za okolje in prostor (MOP) in Uprave RS za zaščito in reševanje (URSZR).

Rezultati prizadevanj Varuha za pospešitev aktivnosti obeh organov v obravnavani zadevi se sicer že kažejo. URSZR je začela z aktivnostmi za spremembo Odloka, po katerem je zadolžena za nadzor nad izvajanjem sanacijskih ukrepov, saj je mnenja, da to ni v njeni pristojnosti in zato tudi te obveznosti do danes ni izvajala. Kljub temu, da se je MOP že na sestanku 3. 6. 2010 obvezal, da bo zadevo ponovno natančno preučil in sprožil ustrezne aktivnosti, do danes poročila o tem še nismo prejeli, res pa je, da je MOP 21. 7. 2010 zaprosil za podaljšanje roka.

Varuh kljub temu, da so se zadeve začele premikati, zadevo predstavlja na tiskovni konferenci, saj meni, da je stanje zadeve kljub temu nesprejemljivo in poziva pristojne organe, da nemudoma pristopijo k aktivnemu reševanju problematike.

Natisni: