Varuh ДЌlovekovih pravic

Varuh

ČP

Težave tujca pri pridobitvi novega delovnega dovoljenja

Pobudnik, tujec z dovoljenjem za začasno prebivanje v Republiki Sloveniji, je 20. 5. 2008 odpovedal pogodbo o zaposlitvi. Delodajalec ga je iz obveznih zavarovanj odjavil že 5. 5. 2008, zato je prenehal delati. Ker ni spoštoval odpovednega roka, je delodajalec od njega zahteval plačilo odškodnine. Dokler je ne bo plačal, mu ne bo izročil delovne knjižice niti Zavodu Republike Slovenije za zaposlovanje (ZRSZ) ne bo vrnil delovnega dovoljenja. Pobudnik se je želel zaposliti pri novem delodajalcu, ki je zanj že poskušal pridobiti delovno dovoljenje, vendar mu je bilo na ZRSZ rečeno, da dovoljenja ne more dobiti, dokler prejšnji delodajalec ne vrne starega.

Po poizvedovanju pri Inšpektoratu Republike Slovenije za delo (IRSD) smo ugotovili, da je ta zoper družbo in njeno odgovorno osebo zaradi zadrževanja delovne knjižice začel postopek o prekršku.

Poizvedovali smo tudi pri ZRSZ. V poizvedbi smo poudarili, da Zakon o zaposlovanju in delu tujcev (ZZDT) v drugi točki člena 11d določa, da dovoljenje za zaposlitev preneha veljati s prenehanjem delovnega razmerja. Osmi člen ZZDT v sedmi točki sicer določa, da je za isto časovno obdobje lahko tujcu izdano le eno delovno dovoljenje, razen če ta zakon ne določa drugače. Če je že prenehalo delovno razmerje na podlagi delovnega dovoljenja pri prejšnjem delodajalcu, to pomeni, da je izdano dovoljenje za zaposlitev prenehalo veljati na podlagi zakona in ob izpolnjevanju drugih formalnih pogojev ni razlogov za neizdajo novega delovnega dovoljenja na vlogo novega delodajalca.

ZRSZ je v odgovoru navedbe Varuha človekovih pravic RS potrdil in navedel, da pobudnik ob upoštevanju tega lahko pridobi delovno dovoljenje pri novem delodajalcu. Pobudniku smo svetovali, naj novi delodajalec uradno zaprosi za izdajo dovoljenja za zaposlitev. Pobudnik se na nas ni več obrnil, zato predvidevamo, da je zadevo uspešno uredil. Pobudo smo tako šteli kot utemeljeno in posredovanje pri ZRSZ za uspešno. 4.1-70/2008

Natisni: