Varuh ДЌlovekovih pravic

Varuh

ČP

DPM opravil obisk Vzgojnega zavoda Planina in stanovanjskih skupin Obala in Vzpon

Predstavnici državnega preventivnega mehanizma (DPM) Ana Polutnik, svetovalka Varuha, in Neža Peternelj, predstavnica nevladne organizacije SKUP – Skupnost privatnih zavodov, sta 19. 5. 2021 obiskali Vzgojni zavod Planina, 20. 5. 2021 pa tudi stanovanjski skupini Obala in Vzpon, ki delujeta v okviru navedenega zavoda.

Vzgojni zavod Planina je vzgojno-izobraževalni zavod za otroke in mladostnike vseh starosti s čustvenimi in vedenjskimi motnjami ter z lažjimi motnjami v duševnem razvoju. Otroci in mladostniki bivajo v zavodu v šestih vzgojnih skupinah v Planini in dveh stanovanjskih skupinah v Kopru in Postojni. Šolo obiskujejo v zavodu oziroma se šolajo tudi v šolah izven zavoda.

Predstavnici DPM sta se ob obisku Vzgojnega zavoda Planina najprej pogovorili z zaposlenimi, ki so predstavili delovanje zavoda, kako poteka sprejem in bivanje otrok in mladostnikov v zavodu, kakšne so njihove dejavnosti, izzivi in težave. Predstavili so obravnavo otrok in mladostnikov, ki jo v Vzgojnem zavodu Planina izvajajo po t.i. pedagoško zdravstvenem modelu intenzivne obravnave otrok in mladostnikov. Gre za celostno obravnavo otrok in mladostnikov, za kar so prejeli tudi priznanje za najboljšo storitveno inovacijo na 8. Slovenskem forumu inovacij. Predstavnici DPM sta si ogledali prostore petih vzgojnih skupin v hiškah, ki se nahajajo ob upravni zgradbi oziroma šoli, in se pogovorili z otroci in mladostniki o njihovem pogledu na bivanje v zavodu.

V stanovanjskih skupinah sta predstavnici DPM od zaposlenih in otrok ter mladostnikov izvedeli, s kakšnimi izzivi se soočajo oziroma kako rešujejo težave, do katerih prihaja pri bivanju v skupini.

DPM bo o svojih ugotovitvah z obiskov pripravil poročilo.

Natisni: