Varuh ДЌlovekovih pravic

Varuh

ČP

Varuh se je s predstavnicami DPM seznanil z delovanjem VIZ Smlednik

Varuh človekovih pravic Peter Svetina, in predstavnice državnega preventivnega mehanizma (DPM) svetovalka Varuha Ana Polutnik, predstavnica nevladne organizacije ZDUS – Zveza društev upokojencev Slovenije Lili Jazbec in predstavnica nevladne organizacije Mirovni inštitut dr. Živa Humer so 19. 4. 2021 obiskali Vzgojno-izobraževalni zavod Frana Milčinskega Smlednik (VIZ Smlednik).

VIZ Smlednik je namenjen otrokom s čustvenimi in vedenjskimi težavami v starosti od 11 do 15 let. Otroci bivajo v zavodu v štirih vzgojnih skupinah in obiskujejo osnovno šolo, ki deluje v okviru zavoda.

Varuh človekovih pravic in predstavnice DPM so se z ravnateljem in zaposlenimi pogovorili o sprejemu in bivanju otrok v zavodu, njihovih dejavnostih ter o izzivih in težavah, s katerimi se otroci in zaposleni vsakodnevno soočajo. Ogledali so si prostore interne osnovne šole in bivalne prostore vzgojnih skupin ter ugotovili, da so pogoji za delo in bivanje dobri.

Zaposleni so med drugim pojasnili, da je v letošnjem šolskem letu v zavodu manj otrok kot običajno in da je upad števila otrok verjetno tudi posledica šolanja na daljavo, saj zaposleni v šoli sedaj težje zaznajo težave pri otrocih in mladostnikih, ki bi terjale obvestilo centru za socialno delo in kasneje nastanitev v vzgojni zavod. Svoje izkušnje o bivanju in šolanju v vzgojnem zavodu so z varuhom človekovih pravic in predstavnicami DPM delili tudi mladostnice in mladostniki.  

Predstavnici DPM, Ana Polutnik in Lili Jazbec sta 4. 5. 2021 obiskali še stanovanjsko skupino Ježek, ki deluje kot samostojna enota VIZ Smlednik in je namenjena srednješolkam in srednješolcem. Z zaposlenima in mladostniki sta se pogovorili o bivanju v stanovanjski skupini in o njihovih izkušnjah s šolanjem na daljavo, ogledali pa sta si tudi prostore stanovanjske skupine. DPM bo o svojih ugotovitvah z obiskov pripravil poročilo.

Natisni: