Varuh ДЌlovekovih pravic

Varuh

ČP

Obisk Doma upokojencev Ptuj, enote na Ptuju

Člani Državnega preventivnega mehanizma (DPM) mag. Jure Markič, svetovalec Varuha ter David Borlinič Gačnik in Barbara Smogavc, predstavnika nevladne organizacije Pravo za Vse, so 15. 4. 2021 opravili nenapovedan obisk Doma upokojencev Ptuj, enote na Ptuju. Omenjeno ustanovo je dan kasneje obiskala tudi pogodbena izvedenka DPM dr. Vesna Švab.

Ob svojem tokratnem obisku so bili predstavniki DPM pozorni na vse elemente, ki so pomembni za dobro bivanje stanovalcev na varovanem oddelku obiskanega zavoda. Ob tem so s posebnim zadovoljstvom prejeli pojasnilo vodstva doma, da se bodo stanovalci varovanega oddelka v kratkem selili iz tretjega v prvo nadstropje, kar jim bo omogočili stalen in neoviran dostop na veliko zunanjo teraso.

Še bolj razveseljujoča pa je novica, da se bo po odprtju nove enote doma v prihodnjih letih zelo izboljšal bivalni standard na varovanem oddelku, saj bodo sedaj praviloma štiriposteljne sobe spremenjene v dvoposteljne. DPM bo o svojih ugotovitvah pripravil poročilo, ki bo vsebovalo tudi priporočila za odpravo ugotovljenih pomanjkljivosti.

Natisni: