Varuh ДЌlovekovih pravic

Varuh

ČP

Varuh opozoril na nezakonite prakse pri podaljševanju varnostnih in kazenskih ukrepov

Varuh človekovih pravic Matjaž Hanžek je na novinarski konferenci, 25. septembra, opozoril na nekatere nezakonite prakse pravosodnih organov pri podaljševanju varnostnih in kazenskih ukrepov, kot sta pripor brez pokritja z odločbo sodišča ter obvezno psihiatrično zdravljenja in varstvo v zdravstvenem zavodu. Primeri kažejo na kršenje temeljne človekove pravice do osebne svobode, na kar je treba biti v teh časih spričo aktualnih dogodkov po svetu še posebej pozoren. Človekove pravice uokvirajajo svobodo posameznika, zato je treba biti pozoren nad zlorabo pojma varnost, ker pod pretvezo zavarovanja nekoga ali česa lahko kaj hitro pride do kratenja svobode in s tem človekovih pravic. Varuh je ob tem opozoril tudi na pomen podajanja pogledov javnih oseb v luči aktualnih dogodkov. Javne osebe se ne bi smele dovoliti izjav, ki kakorkoli spodbujajo diskriminacijo.

Dotaknil se je tudi še vedno trajajoče ignorance ministrstva za šolstvo in nakazal na neizpolnjevanje nekaterih zakonov na področju šolstva in sociale.

Pogovor z direktorjem Urada za verske skupnosti je dal upanje, da bodo pristojni v Uradu poskrbeli za kriterije za podeljevanje proračunskih sredstev verskim skupnostim kot nadzor nad razdeljevanje le-teh.

Varuh pričakuje skorajšnjo obravnavo letnih poročil v parlamentu, povedal pa je, da je pri obravnavi le-teh v odboru za notranjo politiko naletel na pozitiven odziv.

Predstavniki zunanjega ministrstva so na razgovoru z varuhom osvetlili zaplete, ki jih doživljajo državljani Slovenije na t. i. Schengenski meji, če jim je bil kdaj ukraden potni list. Postopki so sicer urejeni, vendar le preko zloženke informacije težko prispejo do že prizadetih ali morebiti nekoč prizadetih.

Varuh se je v začetku meseca seznanil z razmerami pri Romih na Dolenjskem. Predsedniku parlamenta Borutu Pahorju pa je že pred časom poslal pismo, v katerem naproša za čimprejšnjo ureditev položaja (tudi) Romov v občinskih svetih.

Varuh je na krajši obisk prejšnji teden sprejel tudi predstavnike Evropskega odbora za preprečevanje mučenja in nehumanega ali ponižujočega ravnanja in kaznovanja (CPT).

 

Natisni: