Varuh ДЌlovekovih pravic

Varuh

ČP

Varuh Svetina pozdravil udeležence 31. mestnega otroškega parlamenta

Varuh človekovih pravic Peter Svetina je danes, 18. marca 2021, pozdravil udeležence 31. mestnega otroškega parlamenta, ki je tokrat potekalo preko spleta. Gre za programe vzgoje otrok za aktivno državljanstvo in demokracijo, ki se pod taktirko Zveze prijateljev mladine Slovenije izvajajo že od leta 1990 in so ena od izvirnih oblik spodbujanja otrok k izražanju lastnih mnenj o vprašanjih, ki jih izberejo sami. Tokrat so osnovnošolke in osnovnošolci razpravljali o poklicni prihodnosti, varuh človekovih pravic Peter Svetina pa jim je v začetku njihovega srečanja namenil nekaj besed o pomenu sodelovanja v družbenem življenju in izobraževanja o njihovih pravicah. O tem je z otroci razpravljal tudi namestnik varuha, odgovoren za področje otrokovih pravic, dr. Jože Ruparčič. Oba sta jim položila na srce, naj bodo čimbolj aktivni in pozorni do svojih pravic in pravic drugih.

Varuh Svetina se je ob tem dotaknil tudi epidemije. »Da bi zamejili širjenje koronavirusa in ostali čim bolj zdravi, pa so bile zamejene tudi nekatere vaše pravice. Omejena je bila vaša pravica do šolanja, druženje s prijatelji in širšo družino, pa obiskovanje športnih in drugih dejavnosti. Vesel sem, da ste zdaj že nazaj v šolskih klopeh, da spoštujete ukrepe in ste lahko med sošolci in prijatelji, z učitelji,« je povedal Peter Svetina. Udeležence mestnega otroškega parlamenta je povabil, naj razmišljajo o tem, kaj so se v tem času naučili, o omejitvah naših pravic in o tem, kako so zares pomembne. »Šele, ko so omejene ali nam jih kdo skuša vzeti, lahko namreč še bolj jasno vidimo, da niso samoumevne,« je še poudaril varuh.  

Povedal je, da institucija Varuha človekovih pravic skrbi za to, da nihče ne bi kršil pravic otrok. Da bi bile vedno zaščitene, pa jih moramo poznati, zato je spomnil tudi na kampanjo institucije Varuha s konca lanskega leta Če vidiš krivice, uporabi pravice. V njenem okviru institucija Varuha opozarja, da je otrokove pravice treba postavljati v ospredje, šole in druge institucije pa je v ta namen opremila tudi s posebnimi plakati. Peter Svetina je ob tem spomnil, da v okviru Varuha človekovih pravic za otroke in mlade deluje tudi brezplačna telefonska številka 080 36 86 in elektronski naslov otroci@varuh-rs.si, kamor se lahko obrnejo, če menijo, da so jim kršene pravice ali če opazijo, da se to dogaja njihovem prijateljem ali sošolcem.


Natisni: