Varuh ДЌlovekovih pravic

Varuh

ČP

Dostopa do pripadajoče zdravstvene storitve se ne sme pogojevati s predhodnim plačilo testa na covid-1

Varstveno delovni center nas je opozoril, da je Stomatološka klinika Ljubljana od njihovega varovanca pred operativnim posegom sanacije zob zahtevala opravljen test na covid-19. Test je bil samoplačniški.

Opravili smo poizvedbo na Ministrstvo za zdravje RS (MZ). Tudi po njihovi oceni je bilo ravnanje klinike očitno nepravilno, o čemer smo obvestili pobudnika ter ga seznanili z našimi predlogi za rešitev nastale situacije (zahtevek za vrnitev plačila testa od klinike, oziroma po potrebi od Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije).

Pobudnik nas je obvestil, da je sledil našim predlogom. Zadeva je bila uspešno razrešena, denar za samoplačniško storitev je klinika vrnila. Brez intervencije Varuha se to verjetno ne bi zgodilo, predvsem zato, ker oškodovani posameznik sploh ne bi uveljavljal svojih pravic, kar je, žal, pogost razlog, da posegi v pravice posameznikov ostanejo neprepoznani in posledice posegov nikoli niso odpravljene.

Varuh človekovih pravic RS sicer nima neposrednih pooblastil za nadzor dela  izvajalcev zdravstvene dejavnosti (razen izjemoma, kadar izvajajo javna pooblastila), je pa ustrezno stališče zavzelo pristojno ministrstvo, ki je prepoznalo napako, s katero je bilo dejansko poseženo tudi v pravice pacienta do zdravstvenega varstva s tem, ko je bilo za izvedbo storitve, do katere je bil pacient upravičen, zahtevano plačilo dodatne storitve. 9.7-44/2020

Natisni: