Varuh ДЌlovekovih pravic

Varuh

ČP

Izjava varuha ob mednarodnem dnevu sobivanju v miru

Decembra 2017 je Generalna skupščina razglasila 16. maj za mednarodni dan sobivanja v miru s ciljem okrepiti prizadevanja za mir po svetu, še posebej v luči Agende 2030 za trajnostni razvoj. Tudi v Sloveniji si moramo v luči 17 ciljev te razvojne Agende prizadevati za mir in sožitje, odpravo vseh oblik revščine, se spopasti z neenakostjo in podnebnimi spremembami. Varuh človekovih pravic pozdravlja, da je Slovenija vključena v prostovoljni nacionalni pregled.

Pravičnost, svoboda in mir so cilji vsega človeštva in kot taki zapisani tudi v preambuli Splošne deklaracije človekovih pravic.

»Vsi ljudje se rodimo svobodni, imamo enako dostojanstvo in enake pravice. In v tem času, ko so odnosi, sploh družinski še bolj na preizkušnji, si želim, da bi vsak izmed nas lahko živel v strpnem in mirnem okolju. Da bi drug z drugim ravnali dostojanstveno. A žal temu ni tako. V porastu je družinsko nasilje. V družbi, predvsem v družbenih medijih je zaznati čedalje več nestrpnosti, besednih obračunavanj in predsodkov. V teh težkih časih bi bolj kot kadarkoli prej potrebovali enotno družbo. Družbo, kjer ne bi bilo mesta za sovražnost, kjer bi spoštovali drugačnost in bi si medsebojno pomagali. Vsi v sebi hrepenimo po miru in sprejemanju. Zdi se, da je mir v teh nepredvidljivih časih v družbi težko ohranjati. A naj bo to naš ideal, ki ga potrebujemo. Vsak izmed nas lahko po svojih močeh prispeva, da bo naša skupna prihodnost svetla, polna strpnosti in miru,« poudarja varuh Peter Svetina.

Natisni: