Varuh ДЌlovekovih pravic

Varuh

ČP

Varuhinja pravic gledalcev in poslušalcev varuhinji človekovih pravic predstavila poročilo za leto 2017


Varuhinja človekovih pravic Vlasta Nussdorfer je z namestnikom Miho Horvatom, direktorico strokovne službe Martino Ocepek in svetovalko za odnose z javnostmi Natašo Kuzmič v torek, 27. 3. 2018, na obisk sprejela varuhinjo pravic gledalcev in poslušalcev RTV Slovenija (varuhinja PGP) Ilinko Todorovski in njeno pomočnico Anjo Nab Huš.

Varuhinja PGP RTV Slovenija je varuhinjo človekovih pravic seznanila z vsebino letnega poročila za leto 2017. Varuhinja človekovih pravic Vlasta Nussdorfer je delo varuhinje PGP ocenila kot zelo dobro, kar bo posebej izpostavila tudi letnem poročilu Varuha za leto 2017, ki bo predsedniku državnega zbora predano 10. 4. 2018.

Govorili so o obravnavanju anonimnih in žaljivih pobud in skrbi za odzivnost in dosegljivost, komunikacijskih poteh in družabnih omrežjih, urednikovanju spremljevalnih pasic ob oddajah v živo ter nepredvidljivosti odzivov poslušalcev in gledalcev. Dotaknili sta se tudi nekaterih primerov, ki so skupni obema institucijama. Varuhinja PGP je predstavila podrobnosti svojega dela, potek obravnav določenih pobud, sodelovanje z vodstvom in Programskim svetom RTV Slovenija.

Govorili so  tudi o stališču do poročanja z javnih obravnav, ki ga je Varuh človekovih pravic RS objavil na dan srečanja in v katerem je medije pozval k tankočutnosti poročanja v takšnih primerih. V tej luči sta se dotaknili tudi vprašanja javnega interesa in njegovih omejitev. Izrazili sta upanje, da bližajoče se državnozborske volitve in referendum o drugem tiru ne prinesejo nizke ravni komuniciranja in celo sovražnega govora.

Spregovorili sta so še o nekaterih etičnih dilemah in problematiki lažnih novic ter se strinjali z bolj restriktivno ureditvijo komentiranja vsebin, saj so komentarji trenutno namenjeni zgolj degradaciji akterjev in vsebin in (še) ne prispevajo k pluralnosti diskurza, kot je to praksa v nekaterih drugih državah.

Natisni: