Varuh ДЌlovekovih pravic

Varuh

ČP

Varuh človekovih pravic dva dni uradoval v Mariboru

Varuh človekovih pravic Ivan Bizjak je s sodelavci dva dni uradoval v Mariboru. Kot je povedal na današnji novinarski konferenci, je v tem času k njemu prišlo po pomoč blizu 100 ljudi, večina med njimi pa se je nanj obrnila prvič. Po Bizjakovih besedah je največ ljudi prišlo k njemu zaradi težav, ki so v veliki meri povezane z gospodarskimi in socialnimi problemi ter visoko stopnjo brezposelnosti v Mariboru.

Bizjak je opomnil na dolgotrajnost postopkov na delovnem sodišču v Mariboru. Čeprav je na ta problem že večkrat opozoril, se po njegovih besedah razmere niso bistveno izboljšale. Tako je varuha človekovih pravic danes obiskal delavec, ki je v sporu o prenehanju delovnega razmerja šele po šestih letih dočakal prvostopenjsko sodno odločitev. Številni Mariborčani so se na varuha človekovih pravic obrnili tudi zaradi dolgotrajnih postopkov na rednih sodiščih ter zaradi dolgotrajnosti denacionalizacijskih postopkov, kar je še zlasti očitno na upravnih enotah v Mariboru, Ormožu in Slovenski Bistrici. Po Bizjakovih besedah je zaskrbljujoča tudi neučinkovitost dela inšpekcijskih služb, ki sicer marsikdaj izdajajo odločbe, vendar pa se razmere v praksi zaradi tega ne spremenijo.

Varuh človekovih pravic prav tako opaža, da državni organi in lokalne oblasti marsikdaj izredno togo uporabljajo zakone in predpise, kadar obravnavajo primere, ki niso običajni, odločitve v takih primerih pa običajno sprejemajo v škodo posameznikov. Na ta način težave, ki bi jih ob manj togi in bolj ustvarjalni, a še vedno zakoniti uporabi predpisov lahko rešili, samo poglabljajo in prelagajo na ramena prizadetih.

Veliko Mariborčanov se je varuhu človekovih pravic pritožilo tudi nad delom odvetnikov. Pritožniki navajajo, da je bilo delo posameznih odvetnikov premalo zavzeto in skrbno ter da posamezni odvetniki nočejo prevzemati primerov, v katerih kot nasprotna stranka nastopajo občina, drugi odvetnik ali posamezniki, ki naj bi bili povezani z organiziranim kriminalom. Takšne pritožbe je po Bizjakovih besedah težko preveriti, vsekakor pa bo varuh človekovih pravic nanje opozoril tudi odvetniško zbornico.

 

Natisni: