Varuh ДЌlovekovih pravic

Varuh

ČP

Varuh človekovih pravic obiskal poslansko skupino SKD

Varuh človekovih pravic Ivo Bizjak je danes obiskal poslansko skupino SKD in ji predstavil poročilo o delu varuha za leto 1998. Izpostavil je probleme, na katere kot varuh človekovih pravic opozarja že nekaj časa, predvsem nespoštovanje odločb ustavnega sodišča, slabo delovanje državne uprave in kršenje zakonskih določb, so sporočili s poslanske skupine SKD.

Poslanska skupina SKD je izrazila zaskrbljenost nad brezbrižnostjo države, saj se na kršitve, na katere opozarja tudi varuh človekovih pravic, država ne odziva. Po mnenju poslancev SKD smo v Sloveniji vedno bolj priča zbirokratizirani državi, ki svoje naloge na področjih, za katera je pristojna, opravlja zelo slabo. Izpostavili so kršitve človekovih pravic na področju delovega prava, kjer po osmih letih samostojnosti še zmeraj nimamo sodobnega zakona. Poslanci SKD so izrazili zaskrbljenost tudi nad socialnimi problemi, še posebej nad stanovanjskim vprašanjem, in nad neučinkovitostjo sodišč, ki vzbuja pri državljanih občutek nemoči in povzroča nezaupanje v institucije pravne države.

Varuh človekovih pravic iz leta v leto opozarja tudi na neurejena vprašanja povračila vojnih odškodnin, ki zadeva tudi izvajanje odločb ustavnega sodišča, vendar se vlada po besedah poslancev SKD na opozorila ne odziva. Zato poslanci poslanske skupine SKD zahtevajo, naj se poročilo varuha človekovih pravic za lansko leto čimprej obravnava v državnem zboru in da se pristojne institucije z ustreznimi ukrepi odzovejo in odpravijo pomanjkljivosti in napake, omenjene v ombudsmanovem poročilu.

 

Natisni: