Varuh ДЌlovekovih pravic

Varuh

ČP

Ombudsman Bizjak Jerebu predstavil letno poročilo

Varuh človekovih pravic Ivan Bizjak je danes ministru za zdravstvo Marjanu Jerebu predstavil letno poročilo o delu varuha v minulem letu oziroma problematiko s področja zdravstvene politike. Bizjak in Jereb sta največ pozornosti namenila podočju duševnega zdravja in pritožbenim možnostim v zdravstvu, so sporočili z ministrstva za zdravstvo.

V zvezi z duševnim zdravjem je slovenski ombudsman poudaril potrebo po čimprejšnji zakonski ureditvi tega področja. Minister Jereb mu je predstavil zaplet v zakonodajnem postopku. Med postopkom priprave vladnega predloga zakona o duševnem zdravju je namreč poslanec Borut Pahor v državnem zboru vložil predlog zakona o bolniškem zagovorništvu in varstvu pravic na področju duševnega zdravja. Nadaljnja usoda vladnega zakona je zato trenutno nejasna, v vsakem primeru pa bo ministrstvu skušalo uskladiti različne interese in v obliki vladnega predloga zakona oz. v amandmajski obliki na Pahorjev predlog še do poletja ustrezno urediti omenjeno problematiko. Varuh človekovih pravic je ob tem zelo dobro ocenil vladni zakon o duševnem zdravju in opozoril na nevarnost, da bi druge rešitve reševale le del celotne problematike duševnega zdravja.

V zvezi s pritožbenimi možnostmi je Bizjak poudaril potrebo po spremembi normativnih ureditev v okviru zakona o zdravstveni dejavnosti. Po mnenju urada varuha človekovih pravic pritožbene možnosti sedaj niso primerno določene. Pritožbene poti in instance je potrebno jasneje opredeliti in približati posameznikom. Minister za zdravstvo se je strinjal s potrebo normativnih spremembah, ob tem pa poudaril dosedanjo dokaj uspešno prakso v pritožbenih možnostih.

Bizjak in Jereb sta se dotaknila še uporabe strokovnih nazivov v zdravstvenih ustanovah in problematike zakonske podlage za pravilnik o zdravniški tarifi.

 

Natisni: