Varuh ДЌlovekovih pravic

Varuh

ČP

Nič napredka pri problematiki prezasedenosti varovanih oddelkov DSO-jev

Člana Državnega preventivnega mehanizma (DPM) mag. Jure Markič, svetovalec Varuha, in predstavnica nevladne organizacije ZDUS Slavica Frelih sta 29. 9. 2020 opravila nenapovedan izredni obisk Doma starejših občanov Ilirska Bistrica (Dom). Za izredni (ad hoc) obisk se je DPM odločil na podlagi opozoril Doma, da je varovani oddelek, namenjen predvsem osebam z demenco, prezaseden.

Kot sta predstavnika DPM ugotovila ob obisku, je na oddelku, katerega kapaciteta je 9 stanovalcev trenutno 12 stanovalcev. Dva dodatna stanovalca sta nameščena v dvoposteljni sobi, v kateri so zaposleni dodali dodatno (tretjo) posteljo. Ena stanovalka pa je nameščena v sobo za umirjanje, kjer ji je Dom zagotovil vso potrebno (sicer staro, pa vendarle funkcionalno) opremo, potrebno za bivanje.

Do preseganja kapacitete je prišlo po ureditvi varovanega oddelka. Dom upa, da se bodo razmere v prihodnje uredile, vendarle pa jih je presenetila namestitev dodatne stanovalke v že tako prenapolnjen oddelek s strani sodišča. Zoper odločitev sodišča so se pritožili, na odločitev višjega sodišča še čakajo. Stanovalka na namestitev čaka v bolnišnici, Dom se sprašuje, kam naj jo sploh namesti, saj prostora po njegovem prepričanju ni več. Na vedno bolj pogoste težave s prezasedenostjo varovanih oddelkov domov starejših je DPM v preteklosti že opozarjal, pa tudi tokrat bo poročilo o obisku z ustreznimi priporočili poslano (tudi) MDDSZ.

Natisni: