Varuh ДЌlovekovih pravic

Varuh

ČP

Varuhinja pozdravlja odprtje varovanega oddelka za otroke in mladostnike s težavami v duševnem zdravju

Varuhinja človekovih pravic Vlasta Nussdorfer pozdravlja končno dočakano odprtje varovanega oddelka za otroke in mladostnike s težavami v duševnem zdravju, ki je bil odprt danes, 19. 2. 2019.



Varuh človekovih pravic RS (Varuh) je celo desetletje opozarjal na neprimerno hospitalizacijo otrok, ki imajo težave v duševnem zdravju in so nameščeni v bolnišnicah skupaj z odraslimi. S tem so bile kršene pravice otrok iz 56. člena Ustave Republike Slovenije, ki morajo biti deležni še posebne skrbi in varstva.


Odprtje oddelka bo pomembno prispevalo k izboljšanju položaja na področju duševnega zdravja otrok in mladostnikov. Povečala se bo možnost dostopa do pedopsihiatričnih storitev, saj so mnogi, ki so potrebovali ali še potrebujejo ambulantno pedopsihiatrično obravnavo, to prejeli v predolgih intervalih ali celo ostajali brez nje.


Otrokom in mladostnikom, ki so še posebej ranljiva skupina in potrebni posebnega varstva in pomoči, njihove duševne težave zelo poslabšajo kakovost njihovega življenja in ob neustrezni pomoči močno onemogočajo njihov razvoj. Nujno je, da so otroci in mladostniki obravnavani na sebi primeren strokoven način in s pristopi, ki so namenjeni njim.


Sorodne novice:

Natisni: