Varuh ДЌlovekovih pravic

Varuh

ČP

UNICEF in varuhinja pozivata otroke, da o svojih stiskah spregovorijo v Varnih točkah

UNICEF Slovenija je z današnjo novinarsko konferenco ob začetku šolskega leta želel spomniti otroke, da se lahko v primeru težav vse leto zatečejo po pomoč v UNICEF-ove Varne točke. S tem namenom so skupaj z varuhinjo človekovih pravic Vlasto Nussdorfer oblikovali poseben poziv otrokom.

Zvočni posnetek celotne novinarske konference (MP3)


Otroci so včeraj že zakorakali v novo šolsko leto. Marsikateremu začetek pouka, pot v šolo in domov, odnosi s sošolci in številne druge težave predstavljajo stisko. »Zato pozivam otroke, da brez strahu spregovorijo o svojih težavah bodisi staršem, prijateljem, v šoli ali pa v UNICEF-ovih Varnih točkah. To je prvi in izjemno pomemben korak k iskanju rešitev, zato naj svojih stisk ne zadržujejo v sebi,« je na današnji novinarski konferenci v eni od Varnih točk - prostorih Varuha človekovih pravic RS poudaril Tomaž Bergoč, izvršni direktor UNICEF-a Slovenija.

In kaj Varne točke pravzaprav so? Gre za različne javne prostore, kot so lekarne, knjižnice, frizerski saloni, cvetličarne, trgovine in drugi prostori, kamor se lahko otroci zatečejo po pomoč, če se znajdejo v stiski. Prepoznajo jih po posebni nalepki – smejoči se hišici, ki je nameščena ob vhodu na vidnem mestu, sicer pa o njih izvedo tudi v šoli.

V Varnih točkah so prisotni ljudje, ki otrokom nudijo trenutno zaščito, pomoč ali zgolj nasvet v stiski. Po uvodnem izobraževanju, ki ga zanje organizira UNICEF Slovenija, so seznanjeni z ustreznimi oblikami pomoči otrokom v težavah in tako usposobljeni za nudenje pomoči otrokom.

Osebje v Varnih točkah je najpomembnejši člen projekta. V njem sodelujejo prostovoljno, s svojo srčnostjo in prizadevnostjo pa pomagajo otrokom v težavah. To je potrdila tudi Vlasta Nussdorfer, varuhinja človekovih pravic, ki je gostila današnjo novinarsko konferenco. Varuh človekovih pravic RS se je namreč pred letom dni vključil v mrežo UNICEF-ovih Varnih točk kot izjemno pomembna institucija, ki si prizadeva za zaščito otrokovih pravic in sodeluje pri ustvarjanju varnejšega okolja za otroke.

To je še posebej pomembno, saj se »kar 20 odstotkov vseh kršitev otrokovih pravic, ki jih letno obravnava Varuh, nanaša na različne oblike nasilja nad otroki, ki posegajo v otrokovo pravico, ki jo zagotavlja 19. člen Konvencije ZN o otrokovih pravicah,« je poudaril Tone Dolčič, namestnik varuhinje človekovih pravic.
 
UNICEF-ove Varne točke so v trinajstih letih zaživele v 74 mestih po Sloveniji, skupaj jih je že 566, v njih pa sodeluje več kot 1.200 srčnih ljudi, ki prostovoljno pomagajo otrokom v stiski. V zadnjem letu so se mreži Varnih točk pridružile tudi poslovalnice velikih trgovcev, kot sta Lidl in Hofer, ki s svojo družbeno odgovornostjo pogumno stopajo naproti otrokom v stiski.
V preteklem šolskem letu je bilo v UNICEF-ovih Varnih točkah 63 obiskov otrok, ki so se znašli v resnejših težavah in je bilo potrebno posredovanje strokovnih služb. V vsaj 102 primerih pa so se otroci znašli v manjših težavah.

Stiske otrok so različne, o čemer pričajo razlogi, zaradi katerih se otroci zatekajo po pomoč v Varne točke. Večinoma prihajajo zaradi medvrstniškega nasilja, družinskih stisk, nadlegovanja, manjših poškodb, ki jih lahko rešimo z obližem, pozabljenih oz. izgubljenih ključev in reševanja domačih nalog, včasih pa otroci Varne točke obiščejo zgolj iz radovednosti, kako je videti Varna točka, ali v iskanju prijaznega sogovornika. V zadnjem času beležimo porast obiskov tako zaradi socialnih stisk, zanemarjanja, kot tudi spletnega ustrahovanja.

Natisni: