Varuh ДЌlovekovih pravic

Varuh

ČP

Varuh z vodstvom ZZZS: »Dolgotrajno odločanje o bolniškem staležu je nesprejemljivo«

Varuh človekovih pravic Peter Svetina se je danes srečal z Marjanom Sušljem, generalnim direktorjem Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS). V pogovorih sta se skupaj s sodelavci osredotočila predvsem na kršitve, ki jih Varuh človekovih pravic ugotavlja pri delovanju ZZZS.

Varuh Svetina je izpostavil predvsem težave, ki nastajajo zaradi dolgotrajnega odločanja o podaljšanju bolniškega staleža. Na Varuha se dnevno obračajo posamezniki, ki niso sposobni za delo in čakajo odločbo ZZZS o podaljšanju bolniškega staleža. Če odločba ni pravočasno izdana, lahko posameznik ves mesec ostane brez prihodkov. Varuh Peter Svetina meni, da to nikakor ni sprejemljivo. Zato apelira na vodstvo ZZZS naj sprejme ukrepe, s katerimi bo zagotovljeno odločanje v predpisanem roku. Varuh predlaga, da naj se v času, ko posameznik čaka na novo odločbo ZZZS, podaljša bolniški stalež.

Vodstvo ZZZS trdi, da se število bolniških staležev vsako leto povečuje in da so kadrovsko podhranjeni, zato se trudijo pridobiti zdravnike in referente, da bi lahko hitreje odločali o nerešenih zadevah. Varuh Peter Svetina je sicer izrazil razumevanje, ocenjuje pa, da da pomanjkanje zaposlenih ne sme biti razlog, da so posameznikom kršene človekove pravice.

Natisni: