Varuh ДЌlovekovih pravic

Varuh

ČP

Varuh s kolegi iz BiH o izkušnjah pri varovanju pravic ljudi

Varuh človekovih pravic Peter Svetina je danes, 28. 2. 2020, na obisk sprejel ombudsmane iz Bosne in Hercegovine, Ljubinka Mitrovića, Jasminko Džumhur in Nives Jukić. Izmenjali so izkušnje pri varovanju pravic ljudi v obeh državah.

Z namestnikoma Ivanom Šelihom in Miho Horvatom ter generalnim sekretarjem Varuha Kristijanom Lovrakom so gostom predstavili izzive, s katerimi se srečujejo pri vzpostavljanju delovanja nacionalne institucije v Sloveniji. Namestnik Šelih, ki vodi Državni preventivni mehanizem, je podrobno spregovoril o nalogah in pooblastilih tega telesa, ki pri Varuhu deluje že deset let, namestnik Horvat pa je predstavil vizijo in naloge Centra za človekove pravice, ki ga vodi po pooblastilu varuha Svetine.

»Dvostranska izmenjava znanj je dobrodošla izkušnja pri naših prihodnjih prizadevanjih za uveljavljanje institucije, ki jo vodim, na mednarodni ravni. To je postalo še toliko bolj pomembno, odkar smo pri Varuhu jeseni 2018 zaprosil za pridobitev statusa A po pariških načelih, odločitev o tem pa naj bi bila predvidoma sprejeta v letu 2020,« je poudaril varuh Svetina.

Natisni: