Varuh ДЌlovekovih pravic

Varuh

ČP

Bizjak sprejel češkega zunanjega ministra Palouša

Varuh človekovih pravic Ivan Bizjak je danes sprejel namestnika češkega zunanjega ministra Martina Palouša in češko veleposlanico v Sloveniji Jano Hybaškovo, so sporočili iz varuhovega urada.

Ivan Bizjak je Paloušu uvodoma predstavil ureditev in delovanje institucije varuha človekovih pravic v Sloveniji. Varuh je ob tem ocenil, da pristojni organi v veliki meri upoštevajo njegove predloge in opozorila, obstajajo pa tudi nekatere sistemske težave, ki niso rešljive preko noči, zato je nanje potrebno vztrajno in vedno vnovič opozarjati.

Namestnik češkega zunanjega ministra pa je v pogovoru izpostavil zlasti vprašanja o odnosu varuha do vseh treh vej oblasti, do nevladnih organizacij, ki delujejo na področju človekovih pravic, ter vprašanje o samem konceptu razumevanja človekovih pravic in s tem povezanim morebitnim omejevanjem na zgolj določene sklope človekovih pravic.

Sogovornika sta se strinjala, da je za učinkovito delo ombudsmana potrebna neodvisnost in nepristranskost, zelo koristno pa je tudi dobro sodelovanje z nevladnimi organizacijami. Po mnenju Palauša pa je pomembno tudi, da se v javnosti oblikuje zavest in ustrezna raven razprave o človekovih pravicah, k čemur lahko ombudsman, kot pobudnik takšnih razprav, veliko pripomore.

 

Natisni: