Varuh ДЌlovekovih pravic

Varuh

ČP

Varuhinja in novoizvoljeni varuh pri predsedniku republike

Varuhinja človekovih pravic Vlasta Nussdorfer je v petek, 22. 2. 2019, poročili Varuha človekovih pravic RS in Poročilo Državnega preventivnega mehanizma, obe za leto 2018, ter publikacijo o delu v obdobju 2013 do 2018 predala še predsedniku republike Borutu Pahorju. Predsednik Pahor je ob nastopu mandata novega varuha človekovih pravic pripravil tudi sprejem in pogovor z varuhinjo in novoizvoljenim varuhom Petrom Svetino.

Predsednik Pahor se je varuhinji zahvalil za tenkočutno opravljeno delo. Naša družba bo toliko lažje odgovarjala na izzive prihodnosti, kolikor več bo zavedanja, kako usodno smo odvisni drug od drugega, je dejal Pahor.

Varuhinja je spomnila, da je odgovornost za to, da se priporočila Varuha uresničijo,  na izvršni oblasti, zakonodajna pa mora opravljati nadzor. Šestletni mandat se ji izteče jutri.

Novoizvoljeni varuh Peter Svetina je poudaril pomen spoštovanja človekovih pravic za vse. Zagotovil je, da bo kot varuh predstavljal ogledalo družbi pri tem, kako spoštuje človekove pravice.

Natisni: