Varuh ДЌlovekovih pravic

Varuh

ČP

Napredek na področju izvrševanja sodb ESČP

Namestnik varuhinje Ivan Šelih se je v petek, 13. 10. 2017, udeležil drugega sestanka Medresorske delovne skupine za koordinacijo izvrševanja sodb Evropskega sodišča za človekove pravice (ESČP). Sestavljajo jo predstavniki več ministrstev, Državnega pravobranilstva ter kot zunanja člana tudi predstavnik Vrhovnega sodišča RS in Varuha človekovih pravic RS.

Člani medresorske delovne skupine so se seznanili z aktivnostmi Projektne skupine za koordinacijo izvrševanja sodb ESČP v zadnjem letu. Pomembno je, da so bile v letu 2017 štiri sodbe ESČP zaprte s končno resolucijo Odbora sveta ministrov Sveta Evrope, še nekaj pa jih je že v fazi obravnavanja akcijskih načrtov oziroma poročil. Slovenija je zato prepoznana kot odgovorna in resna članica Sveta Evrope.

Tudi sicer se ugotavlja znaten napredek na ravni izvrševanja sodb ESČP, kar je mogoče razbrati tudi z novih spletnih straneh Ministrstva za pravosodje, ki so namenjene prav izvrševanju sodb ESČP. Vse to kaže, da Ministrstvo za pravosodje sledi eni od prioritet, to je spoštovanju človekovih pravic in zagotavljanju pravne države. Ob tem je pomembna tudi seznanjenost s sodbami ESČP, zato je prav, da se objavljajo prevodi v slovenskem jeziku na spletni strani Državnega pravobranilstva in Sodnikovem informatorju.

Delovna skupina se je v nadaljevanju sestanka seznanila tudi s pregledom pritožb proti Sloveniji pred ESČP (na odločitev čaka še preko 1100 zadev) in pripravo projekta Šilih ter izvrševanjem pilotne sodbe v zadevi Ališić in skupine sodb v zadevi Mandič in Jovič. Dotaknila se je tudi odprtih vprašanj obnove postopkov v civilnih in kazenskih zadevah,  povezanih s sodbami ESČP.

Varuh spodbuja Ministrstvo za pravosodje oziroma Projektno skupino, ki pripravlja in koordinira pripravo akcijskih načrtov in poročil za izvrševanje sodb ESČP, da nadaljuje s svojim delom, saj je prav (ob individualnih ukrepih) priprava sistemskih ukrepov pomembna za preprečevanje ugotovljenih kršitev s strani ESČP v prihodnje oziroma zmanjšanja števila obsodb naše države zaradi kršitev Evropske konvencije o človekovih pravicah.
 

Natisni: