Varuh ДЌlovekovih pravic

Varuh

ČP

Ob Tednu otroka varuhinja tudi o svetu v katerem želimo živeti


Varuhinja človekovih pravic Vlasta Nussdorfer je ob začetku Tedna otroka z Zvezo prijateljev mladine Slovenije (ZPMS) 30. 9. 2016 sodelovala v akciji, ki je imela namen ozaveščati o nesprejemljivosti telesnega kaznovanja otrok. V ta namen so predstavniki ZPMS mimoidoče pozivali, da z odtisom dlani na belo podlago na ta način 'podpišejo' izjavo 'Moja roka neguje, ne kaznuje'. Izjava je sicer vodilo kampanje Sveta Evrope proti telesnemu kaznovanju otrok iz leta 2008.

V Atriju stare pošte v Ljubljani, na katerem so med drugim predstavili tudi poslanico ob tednu otroka, je med drugim povedala, da na področju nasilja opaža premike. "Čeprav se ravno takrat, ko se sprejema zakonodaja, tako v tem trenutku kot v času sprejemanja družinskega zakonika, ki je ravno tako prepovedal telesno kaznovanje, vnamejo nespodobne debate. O tem, ali bodo starši sploh lahko še vzgajali svoje otroke. To je vprašanje, ki ni na mestu," je med nagovorom poudarila varuhinja človekovih pravic Vlasta Nussdorfer.

Prepoved telesnega kaznovanja je prisotna že več kot 50 državah. "Zakaj ima ravno Slovenija toliko problemov ob sprejemanju tega, se sprašujem. Vzgoja mora biti odgovorna in odločna, dovolj zgodaj je treba postaviti besedo ne, potem otroka ni treba tepsti," je prepričana Nussdorferjeva.

Meni tudi, da je treba ob kampanjah in spremembah zakonodaje ločevati starševsko skrb in naloge, ki stojijo pred njimi, da vzgojijo svoje otroke v odgovorne odrasle. Imamo dvojna merila. "Sprašujem se, zakaj ne dovolimo - hvala bogu, da ne - vzgajanja s palico in klofutami vzgojiteljem in učiteljem? Tu se starši takoj uprejo. Zakaj ne dovolimo, da nas nekdo pretepe na delovnem mestu, kadar zagrešimo nepravilnost? Zgražamo se tudi, če nekdo pretepa živali. Po drugi strani pa se nam zdi tako samoumevno, da prisolimo klofuto svojemu otroku, da vzgajamo na neprimeren način," je svoja opažanja delila varuhinja.

Teden otroka, ki ga že od leta 1954 izvaja ZPMS, je obeležen vsak prvi teden v oktobru. Tudi letos je ZPMS podala poslanico z naslovom Svet, v katerem želim živeti. Napisala jo je pisateljica Desa Muck. Poslanica nagovarja otroke, zlasti tiste v tretji triadi osnovne šole, in govori o vzporednih svetovih, kjer imajo nekateri otroci vse, drugi ničesar, ne hrane ne varnosti ali veselja.

Predsednica ZPMS Darja Groznik pa je ob tej priložnosti povedala, da svet ni vedno najprijaznejši do otrok, mnogi niso deležni veselja in radosti, ampak imajo resne težave, s katerimi se morajo soočati. Odločitev o tem, kakšen svet si bomo ustvarili, je na nas samih, je še dodala.

"Poslanico bodo dobile vse šole po Sloveniji in upamo, da jo bodo uporabile kot povod za debato o tem, v kakšnem svetu želimo vsi skupaj živeti," je k pogovorom pozvala Groznikova. Obstajajo različni svetovi, ustvarimo takega, v katerem bo prijetno živeti, je še dodala.



Natisni: