Varuh ДЌlovekovih pravic

Varuh

ČP

Sprememba razpisa za štipendije za deficitarne poklice nujna

Varuh človekovih pravic v zvezi z razpisoma za štipendije za deficitarne poklice znova ugotavlja, kako pomembna je kakovostna priprava predpisov, zlasti ocena vseh posledic, ki jih prinašajo nove zakonske rešitve, sicer lahko prihaja do kršenja pravic, katerih posledice so težko popravljive ali nepopravljive.

Varuh je prejel nekaj pobud že v zvezi s prvim razpisom. Ministrstvo se je odločilo razpis razveljaviti, vendar je bilo že ob njegovi razveljavitvi znano, da bodo tudi on ponovitvi vlagatelji za štipendiranje izbrani po vrstnem redu prispelih popolnih vlog, glede na datum in uro vložitve posamezne popolne vloge, do porabe sredstev. Tako namreč določa drugi odstavek 33. člena Zakona o štipendiranju.

Varuh je takrat ocenil, da ta zakonski kriterij ne omogoča, da bi štipendije dosegle svoj namen. Problematičen je tudi sam čas izvedbe razpisa. Sredi meseca septembra ni mogoče spodbujati k vpisom v programe za deficitarne poklice, saj so ti že zaključeni.

Varuh je zvezi z enakimi možnostmi vlagateljev ob ponovljenem razpisu prejel le eno pobudo, v kateri je prizadeti zatrjeval, da v ponovljenem razpisu ni imel enakih možnosti v zvezi z dostopom ali oddajo vloge.

V zakonodajnem gradivu Varuh ni uspel najti razlogov za ureditev, ki je povzročila težave in nezadovoljstvo tisočim prebivalcem ter obilico popolnoma nepotrebnega administrativnega dela in seveda stroškov.

Iz izjav ministrice za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti dr. Anje Kopač – Mrak je bilo mogoče razbrati, da se zaveda neustreznosti zakonskega kriterija. Povedala pa je tudi, da so sporni kriterij v ponovljenem razpisu uporabili, ker zaradi pomanjkanja časa za spremembo zakona sicer sredstev za štipendije sploh ne bi mogli deliti. Napovedala je še spremembo zakonodaje, s katero bosta v kriterijih za izbor štipendistov v prihodnjem letu v večji meri upoštevana namen in cilj dodelitev štipendij.

Varuh pričakuje, da se napovedane spremembe uresničijo. Problematiko bo spremljal in po potrebi ukrepal v skladu s svojimi pooblastili.

Natisni: