Varuh ДЌlovekovih pravic

Varuh

ČP

Varuh opravil kontrolne meritve temperature na SNMP UKC Ljubljana in v Porodnišnici Ljubljana

Varuh človekovih pravic RS vsako leto v času hude vročine preverja temperature v nekaterih institucijah, predvsem tistih, kjer so ranljive osebe ali osebe, ki jim je gibanje zaradi zdravstvenega stanja ali drugih razlogovo omejeno. To problematiko spremljamo tudi  ob naših obiskih krajev odvzema prostosti v vlogi državnega preventivnega mehanizma. Če je treba, dajemo priporočila za izboljšanje stanja.

 

V času vročinskega vala julija 2015 je Varuh med drugim preverjal temperature na Splošni nujni pomoči (SNMP) UKC Ljubljana in v Porodnišnici Ljubljana. Zaradi hude vročine v teh dneh smo se odločili, da opravimo kontrolne meritve na eni lokaciji na ljubljanski urgenci in na več lokacijah v Porodnišnici Ljubljana. Temperature smo merili 3. 8. 2017 popoldne med 13. in 15. uro.

 

Na SNMP UKC Ljubljana težav nismo zaznali. Hodnik je klimatiziran in temperature so bile do 27°C.

 

Drugačne pa so bile razmere v Porodnišnici Ljubljana. Izmerjena temperatura nikjer ni padla pod 28 °C. Najhujše so razmere za nosečnice, ki so hospitalizirane na Oddelku za patološko nosečnost v četrtem nadstropju (pod streho), kjer lahko bivajo tudi zelo dolgo časa (srečali smo nosečnico, ki je bila tam že 8 tednov in bo tam še kar nekaj časa). Tu smo v sobah izmerili okrog 29°C, najvišja izmerjena temperatura pa je bila v tem nadstropju v ambulanti, in sicer 30°C. Ob tem so pacientke povedale, da se do večera zaradi popoldanskega sonca še bolj segreje in da je spanje zaradi visokih nočnih temperatur zelo moteno.

 

Zaposleni se sicer trudijo po svojih močeh, da zagotovijo čim bolj ugodne pogoje za bivanje in delo, kar žal ni vedno možno. Pomagajo si z jutranjim prezračevanjem sob in celodnevno zatemnitvijo oken. Ena pacientka je imela v sobi svoj ventilator, ki temperature ni znižal, je pa bil občutek zaradi kroženja zraka prijetnejši.

 

Edini napredek izpred dveh let smo opazili v porodnem bloku. Prenovili so hodnik in ob tem dobili dve novi klimi na hodniku, s katerima hladijo tudi porodne sobe, kjer je sicer še vedno vroče, zaradi novorojenčkov pa v njih klime, kot so nam pojasnili, niti niso primerna rešitev.

 

Sicer so meritve zelo podobne tistim izpred dveh let, zato žal o večjem napredku ne moremo poročati. Ugotavljamo, da so razmere neprimerne za vse, tako za pacientke in za osebje. Glede na to, da lahko pričakujemo vedno več zelo vročih poletij, menimo, da bi bilo potrebno pristopiti k ukrepom, ki bi dolgoročno pripomogli k izboljšanju bivalnih in delovnih pogojev. Zato bomo na vodstvo ustanove in Ministrstvo za zdravje naslovili pismo, v katerem ju bomo pozvali k čimprejšnjemu ukrepanju.

Natisni: