Varuh ДЌlovekovih pravic

Varuh

ČP

Varuhu predstavljen danski sistem sporočanja opozorilnih dogodkov v zdravstvu

Namestnik varuhinje človekovih pravic Tone Dolčič se je 17. maja 2018 sestal s predstavnicama Ministrstva za zdravje Vesno Zupančič in Katarino Ahac ter strokovnjakom iz danske agencije za varstvo pacientov Torstenom Larsonom.

 

Danski strokovnjak je predstavil »Sistem sporočanja in učenja iz opozorilnih nevarnih in drugih škodljivih dogodkov v zdravstvu«, ki je na Danskem vzpostavljen že 16 let in uspešno deluje v smislu preventivnega delovanja in zavedanja vseh nosilcev zdravstvene dejavnosti o nujnosti sporočanja nepravilnosti, pri čemer se v sistemu ne ugotavlja krivde ali odgovornosti, temveč se obdeluje podatke le z namenom, da se škodljivi dogodki ne bi ponovili.

 

Sogovornika iz Danske so predvsem zanimale možnosti Varuha človekovih pravic, da bi se aktivno vključil v sistem, ko bo vzpostavljen tudi v Sloveniji in njegova ocena morebitnih ovir pri tem postopku. Predstavnik varuha je izrazil pripravljenost institucije, da predlagani projekt podpre z vidika učinkovitejšega varstva človekovih pravic, predvsem pa s ciljem, da se povrne zaupanje pacientov v zdravstveni sistem in njegove izvajalce.

Natisni: