Varuh ДЌlovekovih pravic

Varuh

ČP

Dr. Pličanič pri Varuhu odgovarjal na številna vprašanja predstavnikov civilne družbe s področja okolja in prostora


Pri Varuhu človekovih pravic Republike Slovenije je v petek, 9. 3. 2018, potekalo že 65. redno mesečno srečanje s predstavniki civilne družbe s področja okolja in prostora, gost katerega je bil izr. prof. dr. Senko Pličanič s Pravne fakultete v Ljubljani.

Dr. Pličanič je v razpravi z udeleženci odgovarjal na njihova številna vprašanja, ki so se nanašala na zelo konkretne zadeve in možnosti uporabe pravnih sredstev v posamičnih situacijah, pa tudi na širšo problematiko na področju okolja in prostora. Predstavljeni so bili nekateri novi mehanizmi, ki jih bo imela civilna družba, še posebej pa nevladne organizacije s statusom, na voljo po uveljavitvi nove prostorske in gradbene zakonodaje. Udeleženci so ponovno, kot že na več predhodnih srečanjih, izpostavili njihovo nemoč v primerih, ko se v postopkih zaradi morebitnih postopkovnih napak ne upošteva njihovih vsebinskih argumentov. Prav tako je bilo ponovno kot eden izmed ključnih problemov izpostavljeno tudi nedelovanje inšpekcijskih služb.   

Naslednje srečanje Varuha s predstavniki civilne družbe s področja okolja in prostora bo že ta mesec, in sicer tokrat na terenu - v Celju. Potekalo bo 29. 3. 2018, med 10. in 12. uro, v prostorih Nacionalnega inštituta za javno zdravje - Območna enota Celje, Ipavčeva ulica 18, Celje, tema srečanja pa bo problematika sanacije Celjske kotline.

Natisni: