Varuh ДЌlovekovih pravic

Varuh

ČP

Na novinarski konferenci v Mariboru med drugim o spolnih zlorabah otrok

Varuh človekovih pravic je 8. maja v prostorih mestne občine Maribor pripravil novinarsko konferenco. Na primeru vžiga strunjanskega križa je spregovoril o spoštovanju verskih čustev. Govoril je tudi o želji vlade, da s soglasjem proračunskih porabnikov nezakonit sklep o zmanjšanju proračunskih sredstev preoblikuje v zakonit, o sumih spolnih zlorab na šolah, o delovnih razmerah policistov in o problemih najemnice v denacionaliziranem stanovanju. Pohvalil je medije, ker angažirano odkrivajo nepravilnosti in pomagajo reševati pereče probleme v družbi.

Varuh je okrcal vlado, da s svojim ravnanjem v različnih primerih daje vtis, da nima razvojne vizije. Varuh je v pismu predsedniku vlade dne 22. 3. 2002 opozoril na nezakonitost omenjenega sklepa, ki je, posebej upoštevajoč tudi ugotovljene postopkovne napake, po pravnih pravilih ni mogoče odpraviti z naknadno izdanim soglasjem, temveč je treba o zmanjšanju pravic porabe sprejeti nov sklep, ki bo temeljil na pravilni pravni podlagi in bo pripravljen po postopku, ki ga določa zakon. Pri tem posebej poudarjamo, da tudi dikcija "soglasje za realizacijo sklepa" ne rešuje temeljnega vprašanja nezakonitosti sklepa. Skrajno neprimerno bi bilo soglašati z realizacijo odločitve, za katero se ve, da je nezakonita, zato varuh soglasja seveda ne more izdati.

Varuh vztraja, da se nezakonit sklep odpravi in ne le razveljavi, kot to določa 2. točka sklepa z dne 4. 4. 2002, obenem pa opozarja, da niti morebitna soglasja nevladnih in pravosodnih proračunskih uporabnikov ne bodo odpravila nezakonitosti sklepa.

Varuh posebej poudarja, da je pozivanje vlade k izdaji soglasij k nezakonitemu sklepu nedopustno in pravno nesprejemljivo. Zato predlaga Vladi Republike Slovenije, da odpravi sklepa št. 409-00/2001-67 z dne 24. 1. 2002 in z dne 4. 4. 2002 v delu, ki je nezakonit, Ministrstvo za finance pa zadolži, da pripravi nov sklep o znižanju zagotovljenih pravic porabe, ki bo temeljil na ustreznih pravnih podlagah in bo usklajen v postopku, ki ga določa zakon.

Varuh se je odzval na nedavno poročanje medijev o treh primerih suma spolnih zlorab na šolah. Opozoril je, da je spolne zlorabe ali že samo sum spolnih zlorab nujno ustrezno obravnavati. Starše je pozval, da prisluhnejo otrokom in jih jemljejo resno ter da se ne bojijo posledic s strani šol (maščevanje otrokom, slabše ocene…).

Apeliral je na ministrstvo za šolstvo, naj še večjo pozornost usmeri v odkrivanje tovrstnih primerov, aktivira šolske inšpekcije in da natančne usmeritve ravnateljem, kako odkrivati tovrstne pojave in kako ob tem ravnati. Ob tem pa je nujno paziti na domnevno nedolžnost osumljenega in se izogibati stigmatizaciji učiteljev, je poudaril.

Ministrstvo za notranje zadeve je varuh pozval, da intenzivira delo na področju odkrivanja spolnih zlorab in dodatno usposobi kriminaliste, ki delajo na tem področju (s poudarkom na razgovorih z žrtvami). Poudaril pa je tudi, da je pri obveščanju javnosti nujno dosledno spoštovanje načela nedolžnosti (pri osumljencu) in varovanje integritete žrtve.

Varuh je lani ob obravnavi letnih poročil v parlamentu napovedal, da se bo s povečanjem števila strokovnjakov za področje varovanja pravic otrok med drugim začel intenzivneje ukvarjati tudi z omenjeno problematiko spolnih zlorab. To zdaj že počne in vsem, ki lahko karkoli storijo za preprečitev tovrstnih primerov ponuja pomoč v smislu prizadevanj za večjo zaščito žrtev v kazenskem postopku in v smislu posredovanja ob morebitnih nepravilnostih po prijavi suma spolne zlorabe (neprimeren odnos/odziv šole, policije ipd.), je še povedal na novinarski konferenci v Mariboru.

Varuh je spregovoril o burkanju verskih čustev z vžigom križa v Strunjanu. Povedal je, da je po izvedbi preformansa 6. aprila takoj naredil poizvedbe o dogodku in spremljal delovanje pristojnih organov. Ker so nekaj več kot teden dni po dogodku koprski kriminalisti na Okrožno državno tožilstvo v Kopru podali kazensko ovadbo zoper fotografa Gorana Bertoka in kiparja Deana Verzela zaradi suma storitve kaznivega dejanja protipravnega poškodovanja ali uničenja stvari, ki je posebnega kulturnega ali zgodovinskega pomena, o primeru ni želel dajati posebnih izjav, odločil pa se je, da o tem spregovorim na bližnji novinarski konferenci.

Ob tej priložnosti je poudaril, da je bila ne glede na namen škoda v Strunjanu povzročena. Tako fizična, še bolj moralna, saj je med državljane, ki izpovedujejo katoliško vero vneslo nemir in ogroženost. Strah, ki izvira iz njiju lahko povzroči meje med ljudmi, ki jih je izredno težko odstranjevati. Meje pa ovirajo plodno medsebojno delovanje in sobivanje. Ob tem dogodku je opozoril, da je treba pri delovanju imeti neprestano pred očmi dejstvo, da se meja moje pravice konča tam, kjer se začne meja pravice drugega.

Varuh je na novinarski konferenci spregovoril še o nujnosti izboljšanja delovnih razmer na nekaterih policijskih postajah za učinkovito delovanje policistov (http://www.varuh-rs.si/cgi/teksti-slo.cgi/Show?_id=policistidelrazmere). O tej temi bo spregovoril tudi v Studiu ob 17ih 17. maja.

Ob koncu pa se je varuh človekovih pravic dotaknil še problemov najemnice v denacionaliziranem stanovanju. Podrobnosti najdete na strani http://www.varuh-rs.si/cgi/teksti-slo.cgi/Show?_id=primerdenac .


 

Natisni: