Varuh ДЌlovekovih pravic

Varuh

ČP

Članice DPM obiskale Krizni center za mlade v Celju

Predstavnice Državnega preventivnega mehanizma (DPM) Ana Polutnik in Sonja Božič Testen, svetovalki Varuha, ter Pia Verdnik, predstavnica nevladne organizacije Društvo Pravo za VSE, so 20. oktobra 2021 obiskale Krizni center za mlade Celje.

Predstavnice DPM so se pogovorile z zaposlenimi in si ogledale prostore kriznega centra. Seznanile so se z delovanjem kriznega centra, njihovimi dosežki pri obravnavi otrok in mladostnikov in izzivi, s katerimi se vsakodnevno soočajo. Ugotovile so, da nudijo otrokom in mladostnikom med njihovim bivanjem v kriznem centru raznovrstno pomoč in številne dejavnosti ter da so prostori kriznega centra oziroma bivalni pogoji za otroke in mladostnike zelo dobri.

V prejšnjih poročilih o obiskih kriznih centrov za mlade je Varuh Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti že pozval, da preveri in po potrebi spremeni kadrovski normativ za te institucije. Glede na veljaven kadrovski normativ je namreč v kriznem centru za mlade praviloma prisoten samo eden od zaposlenih. Tudi ob tokratnem obisku je bilo ugotovljeno, da je prisotnost zgolj enega zaposlenega, ki je v tem času odgovoren za otroke in mladostnike (obravnava, prehrana, pomoč pri šolskih obveznostih, spremstvo v šolo, k zdravniku ipd.), sprejem novih otrok in mladostnikov in za urejanje potrebne dokumentacije, kljub vsemu trudu zaposlenih pogosto premalo za kvalitetno obravnavo, ki bi bila v največjo korist otrok in mladostnikov.

O obisku bo pripravljeno poročilo s priporočili za izboljšanje stanja.

Natisni: