Varuh ДЌlovekovih pravic

Varuh

ČP

Varuh Svetina na delovnem srečanju z zunanjim ministrom Cerarjem


Varuh človekovih pravic Peter Svetina se je danes sestal na delovnem srečanju z ministrom za zunanje zadeve dr. Mirom Cerarjem. Sogovornika sta se strinjala, da obstaja med institucijama odlično sodelovanje, saj slovenska zunanja politika v ospredje svojega delovanja postavlja ravno človekove pravice.

Minister je varuhu Svetini zagotovil, da tudi po članstvu Slovenije v Svetu za človekove pravice (2016-2018) in njegovem predsedovanju v lanskem letu, nadaljuje s številnimi mednarodnimi aktivnostmi na tem področju. Nadalje je obvestil, da se Slovenija pripravlja na 3. pregled v okviru univerzalnega periodičnega pregleda Sveta za človekove pravice, ki bo potekal 12. novembra 2019 v Ženevi.

Varuh človekovih pravic je pohvalil prizadevanja Ministrstva za zunanje zadeve na področju človekovih pravic in se obenem ministru dr. Cerarju zahvalil za poudarek človekovim pravicam prejšnje vlade, ki jo je vodil dr. Cerar. Med njenimi ključnimi dosežki je bil tudi sprejem novele Zakona o varuhu človekovih pravic, ki je omogočila postopek za pridobitev Varuhovega statusa A po Pariških načelih in ustanovitev Centra za človekove pravice. Izrazil je upanje, da bo sedanja Vlada RS zagotovila ustrezna sredstva za njegovo delovanje. Minister dr. Cerar je obljubil, da bo kot član Vlade storil vse, da se slovenski nacionalni instituciji za človekove pravice zagotovijo sredstva za nemoteno delovanje.

Natisni: