Varuh ДЌlovekovih pravic

Varuh

ČP

Nevladne organizacije za bolj kakovostno novelo o preprečevanju nasilja v družini

Namestnik varuhinje Tone Dolčič je v četrtek, 25. 2. 2016, sodeloval na okrogli mizi o noveli Zakona o preprečevanju nasilja v družini.

Med drugim bil kritičen do postopka javne obravnave novele. "Javna razprava ne pomeni zgolj tega, da ministrstvo objavi besedilo členov, pač pa veliko več," je opozoril namestnik Dolčič. Javna razprava bi se morala zato tudi po njegovi oceni podaljšati. 

Poleg tega je pozval k opredelitvi sankcij. "Brez tega bo novela brezzobi tiger," je dejal.

Novela zakona o preprečevanju nasilja v družini, ki se ji v teh dneh izteka enomesečna javna razprava, bo pomembno izboljšala zakonsko ureditev področja, menijo na ministrstvu za delo. Nevladne organizacije pa pozivajo k enomesečnem podaljšanju javne razprave, da bi bilo več časa za kakovostne pripombe, so povedale na današnji okrogli mizi.

Sodišča bodo v skladu z novelo lahko odločila, da povzročitelja nasilja napotijo na programe nenasilne komunikacije. O vseh izrečenih ukrepih pa bodo morala obvestiti center za socialno delo, je na okrogli mizi o noveli povedal v. d. generalnega direktorja direktorata za družino na ministrstvu za delo Andrej Del Fabro. Okroglo mizo v Ljubljani je ministrstvo pripravilo skupaj z Zvezo prijateljev mladine Slovenije in Društvom za nenasilno komunikacijo.

Novela bo po besedah Del Fabra vključila tudi določbe konvencije Sveta Evrope o preprečevanju nasilja nad ženskami, ki je znana kot istanbulska konvencija. Ta je prvi mednarodni pravni instrument, ki celovito določa obveznosti pogodbenic za preprečevanje nasilja nad ženskami, vključno z nasiljem v družini.

Poleg tega bo prepovedala telesno kaznovanje otrok, ministrstvo pa je pripravljavcem novele zakona o financiranju vzgoje in izobraževanja predlagalo, naj tudi oni vključijo prepoved telesnega kaznovanja otrok, je dejal.

V Društvu za nenasilno komunikacijo podpirajo predlagane spremembe. Menijo pa, da bi bilo treba enomesečno javno razpravo o noveli, ki se je začela 1. februarja, podaljšati za mesec dni. "Duh istanbulske konvencije in lanzarotske konvencije o zaščiti otrok pred spolnim izkoriščanjem in spolno zlorabo v noveli še ni dovolj dobro zajet," je dejala predsednica društva Katja Zabukovec Kerin.

Tako bi bilo treba po njenih besedah v postopkih proti storilcem nasilja v družini prepovedati alternativne oblike reševanja sporov, denimo mediacijo in različne oblike poravnave.

Tudi sekretarka Skupnosti centrov za socialno delo Darja Kuzmanič Korva se je strinjala s tem. "Poravnava ne bi smela biti možna," je dejala.

Kršitev človekovih pravic ni zasebna, ampak javna zadeva, je opozorila Metka Naglič iz Amnesty International Slovenija. Po njenih besedah je dolžnost države, da zavaruje žrtev nasilja in kaznuje storilca.

Po njenih besedah je nujno tudi osveščanje. Žrtve nasilja v družini morajo vedeti, do česa so upravičene. Do informacij pa morajo priti hitro in enostavno, je dejala.

VIR: STA

Natisni: