Varuh ДЌlovekovih pravic

Varuh

ČP

Varuhinja prispeva k spoštovanju svobode veroizpovedi

Objavljamo odgovor Varuha človekovih pravic RS na javno objavljen protest Vlada Begana (Dnevnik, 6.7.2016), vodje Koalicije za ločitev države in cerkve, v zvezi z udeležbo državnih predstavnikov pri cerkvenih mašah. Pismo je bilo 7.7.2016 objavljeno v časopisu Dnevnik, v rubriki Pisma bralcev.

______________________

 

V torek ste v Dnevniku objavili protest gospoda Vlada Begana, vodje Koalicije za ločitev države in cerkve, v zvezi z udeležbo državnih predstavnikov pri cerkvenih mašah. Omenjal je mašo v stolni cerkvi sv. Nikolaja, ki je bila 24. junija 2016, ob dnevu državnosti. V pismu je kritičen do udeležbe varuhinje človekovih pravic na omenjeni maši.

Varuh sporoča, da se varuhinja Vlasta Nussdorfer odzove vabilom vseh cerkva in veroizpovedi v Sloveniji, če ji delovne obveznosti to dopuščajo. Tako se je odzvala tudi vabilu predsednika Slovenske škofovske konference msgr. Andreja Glavana, ki jo je povabil k sveti maši za domovino. Med drugim se je varuhinja leta 2013 udeležila svečanega polaganja temeljnega kamna za Islamski kulturni center v Ljubljani.

Varuhinja opozarja, da je svoboda izražanja, misli, vesti in veroizpovedi vključena v Listino o temeljnih pravicah in v Evropsko konvencijo o človekovih pravicah. Izraža prepričanje, da je treba spoštovati svobodo izražanja veroizpovedi ter verska čustva in prepričanja vseh posameznikov in posameznic ter pripadnikov verskih skupnosti, ne glede na to, ali gre za islamsko, krščansko, judovsko ali katero drugo vero. Meni, da predstavlja spoštovanje vseh veroizpovedi v slovenskem prostoru tudi to, da se spoštljivo odzove vabilom cerkvenih dostojanstvenikov ter tudi na ta način prispeva k spodbujanju medkulturnega in medverskega dialoga ter napredek pri vzajemnem razumevanju in spoštovanju.

Sedmi člen Ustave Republike Slovenije opredeljuje, da so država in verske skupnosti ločene ter da so verske skupnosti enakopravne in njihovo delovanje je svobodno. S tem, ko se varuhinja odziva vabilom različnih verskih skupnosti, ne deluje v nasprotju z ustavno ureditvijo, temveč na simbolni ravni prispeva k spoštovanju svobode veroizpovedi.

Natisni: