Varuh ДЌlovekovih pravic

Varuh

ČP

Varuh se je odzval na pobude o nepravilnostih pri javnem razpisu za dodelitev štipendij za deficitarne poklice

Na Varuha človekovih pravic RS (Varuh) se je obrnilo več pobudnikov glede razpisa Javnega sklada RS za razvoj kadrov in štipendije (Sklad) za dodelitev štipendij za deficitarne poklice v šolskem letu 2015/2016. Ena od pobudnic je navedla, da zaradi tehničnih težav na spletni strani prvi dan razpisa ni mogla dostopati do obrazca in ni mogla predložiti vloge za dodelitev štipendije v enakem času kot vlagatelji, ki živijo npr. v Ljubljani. Menila je, da je bila zaradi tehničnih težav v neenakem položaju z vlagatelji, ki so obrazec dobili na naslovu Sklada.

Razpis za dodelitev štipendije za deficitarne poklice je razpis z odprtim rokom, kar pomeni, da bodo štipendisti izbrani po vrstnem redu prispelih popolnih vlog, glede na datum in uro vložitve posamezne popolne vloge, do porabe sredstev. V skladu s 7. točko besedila razpisa bi moral biti obrazec dostopen na spletni strani Sklada prvi dan roka za vložitev vloge (24. 8. 2015).

Po oceni Varuha bi tehnične težave pri zagotavljanju spletnega dostopa do obrazca, ki bi jih Sklad mogel in moral predvideti, lahko pomenile neenako obravnavo vlagateljev. Vlagatelji, ki so se zanašali na določbo 7. točke razpisa in so vlogo nameravali natisniti, so bili v slabšem položaju kot tisti, ki so obrazec prejeli na sedežu Sklada. Dodatno neenako obravnavo bi lahko pomenila okoliščina, da so se vlagatelji, ki živijo v Ljubljani, po soočenju s težavo pri spletnem dostopu lahko nemudoma napotili na sedež Sklada, tisti pa, ki prihajajo iz oddaljenejših krajev, te možnosti (v enakem času) niso imeli.

Varuh je na Sklad naslovil poizvedbo, v kateri smo ga med drugim pozvali, naj se opredeli do domnevne diskriminacije in nam sporoči, kakšne ukrepe bo sprejel za zagotovitev enake obravnave vseh vlagateljev. Varuh je v dopisu Skladu, ki smo ga posredovali tudi Ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti, dal predhodno mnenje, da neenake obravnave ni mogoče sanirati drugače kot z razveljavitvijo in ponovitvijo javnega razpisa.

Natisni: