Varuh ДЌlovekovih pravic

Varuh

ČP

Dom starejših na Prevaljah prijazen stanovalcem

Člani Državnega preventivnega mehanizma (DPM) mag. Jure Markič, svetovalec Varuha, predstavnici nevladne organizacije Humanitarno društvo Pravo za vse Lina Lajlar in Pia Verdnik ter zunanja izvedenka dr. Petra Koprivnik, dr. med., spec. psih. so 20. 9. 2021 opravili nenapovedan obisk Doma starejših Na Fari v Prevaljah.

Pozorni so bili na pogoje za bivanje, oskrbo in delo s stanovalci na dveh oddelkih tega javnega socialno varstvenega zavoda, namenjenih stanovalcem z napredovano demenco. Ugotovili so, da so pogoji za bivanje dobri. To so potrdili tudi stanovalci sami, ki so posebej pohvalili zaposlene na posameznem oddelku in jih označili kot prijazne.

Oddelek Zarja, na katerem se nahaja 12 bolj pomičnih stanovalcev z vodilno diagnozo demenca ima tudi manjši ograjen zunanji prostor, na katerem se lahko stanovalci samostojno gibljejo, in velik ograjen park, ki je prav tako ograjen zaradi varnosti, v katerega hodijo stanovalci v spremstvu zaposlenih.

Člani DPM so ob tokratnem obisku opozorili na nekaj manjših pomanjkljivosti, opozorila bodo zajeta tudi v poročilu o obisku

Natisni: