Varuh ДЌlovekovih pravic

Varuh

ČP

DPM ob nenapovedanem obisku Socialno varstvenega zavoda Hrastovec znova ugotovil prezasedenost

Člani Državnega preventivnega mehanizma (DPM) mag. Jure Markič, svetovalec Varuha, Barbara Smogavc, predstavnica nevladne organizacije Pravo za VSE, Monika Bohinec, predstavnica nevladne organizacije Mirovni inštitut in pogodbena izvedenka dr. Petra Koprivnik so 3. 8. 2021 opravili nenapovedan obisk Socialno varstvenega zavoda Hrastovec.

Tokrat so preverjali vse elemente, ki so pomembni za dobro bivanje stanovalcev na varovanih oddelkih obiskanega zavoda. Posebej so bili pozorni na prezasedenost varovanih oddelkov tega posebnega socialno varstvenega zavoda, ki je namenjen institucionalnemu varstvu odraslih s težavami v duševnem zdravju in motnjami v duševnem razvoju.

Žal je bilo tudi tokrat v enem varovanem oddelku kapaciteta presežena za dva stanovalca, v drugem pa za enega stanovalca. Ker ni možnosti namestitve dodatnih postelj v sobah, so ti stanovalci nameščeni na začasnih ležiščih v dnevnem prostoru, zasebnost jim zagotavlja zgolj paravan, ob postelji (dejansko gre za sedež, ki se raztegne v ležišče) je nameščena nočna omarica.

Prezasedenost glede na prejeta pojasnila ni izjema, temveč prej pravilo, kar ne le, da zmanjšuje kvaliteto bivanja vseh stanovalcev oddelka, temveč lahko povzroča tudi nemir, spore in celo agresijo posameznih stanovalcev. DPM bo o svojih ugotovitvah pripravil poročilo, ki bo vsebovalo tudi priporočila za odpravo ugotovljenih pomanjkljivosti.

Natisni: