Varuh ДЌlovekovih pravic

Varuh

ČP

DPM zadovoljen s prizadevnostjo zaposlenih v Domu upokojencev Franc Salamon Trbovlje

Člana Državnega preventivnega mehanizma (DPM), svetovalec Varuha mag. Jure Markič in predstavnica nevladne organizacije ZDUS Marija Krušič, sta 6. 12. 2019 opravila nenapovedan kontrolni obisk Doma upokojencev Franc Salamon Trbovlje (Dom).


Osredotočila sta se na kontrolo priporočil, podanih ob prejšnjem obisku, torej povezanih z varovanim oddelkom. Ob tem sta ugotovila, da je bilo nekaj priporočil že realiziranih, nekaj pa jih na uresničitev še čaka. Z zadovoljstvom sta ugotovila, da so zaposleni zelo prizadevni in do stanovalcev pristopajo z občutkom za potrebe dementnega starostnika. Dom očitno išče tudi rešitve za boljšo umestitev varovanega oddelka, ki bi dementnim stanovalcem omogočal možnost za še več bivanja na prostem, torej na svežem zraku.

Zaznala sta nekaj dobrih praks, na primer natančen seznam aktivnosti, ki zapolnjujejo čas stanovalec tudi ob koncu tedna, pa tudi nekaj pomanjkljivosti, na primer neprimerno postavitev in izvedbo nabiralnika za pritožbe. Na posamezna nerealizirana priporočila in nekaj novih priporočil sta opozorila že ob samem obisku, nanje pa bo DPM opozorili tudi v poročilu o obisku.

Natisni: