Varuh ДЌlovekovih pravic

Varuh

ČP

Varuh ob mednarodnem dnevu otrokovih pravic poziva državo k izpolnitvi zavez in izboljšanju komunikacije

20. novembra praznujemo dan, ko je bila v Generalni skupščini Združenih narodov sprejeta Konvencija o otrokovih pravicah. Varuh človekovih pravic RS želi ob tem dnevu opozoriti, da kljub določenemu napredku na posameznih področjih, Republika Slovenija s svojo zakonodajo in ravnanjem pristojnih organov še ne izpolnjuje vseh zahtev, ki jih je sprejela z ratifikacijo Konvencije o otrokovih pravicah.

Podrobnejše ugotovitve Varuha so razvidne v letnih poročilih, ob tej priložnosti želimo opozoriti zlasti na zamude pri zakonskem urejanju družinskih razmerij ter na pomanjkljivo ureditev zdravstvenega varstva otrok. Nedopustno je razreševati konkretne dileme zdravljenja otrok v javnosti, še zlasti, ker so pristojne zdravstvene in socialne službe zaradi zahtev poklicne molčečnosti v neenakopravnem položaju pri utemeljevanju, da so v okviru svojih nalog storile vse v največjo otrokovo korist (to je zahteva 3. člena Konvencije).

Storiti je treba vse, da niti starši niti javnost ne bodo imeli razlogov za dvom v primernost zdravljenja otrok, zato je treba več pozornosti nameniti izboljšanju komunikacijskih veščin vseh izvajalcev zdravstvenih in socialnih storitev.
Varuh ponovno opozarja, da Republika Slovenija še ni ratificirala že februarja 2012 podpisanega tretjega izbirnega protokola h Konvenciji glede sporočanja kršitev. Čas je, da pristojni organi svoje zadržke pojasnijo tudi širši javnosti ali pa začnejo postopek ratifikacije. 

Natisni: