Varuh ДЌlovekovih pravic

Varuh

ČP

Namestnik varuhinje v Kazahstanu predstavil delovanje in izkušnje DPM iz Slovenije


Namestnik varuhinje Ivan Šelih se je v času od 16. do 17. 5 2017 v Astani, glavnem mestu Kazahstana udeležil Foruma Državnih preventivnih mehanizmov (DPM) z naslovom Preprečevanje mučenja: izkušnje Kazahstana in v mednarodnem prostoru (First Forum of the National Preventive Mechanism “Prevention of torture: Kazakhstani and International experience).

Gostitelj dogodka je bil ombudsman Kazahstana, soorganizator pa Svet Evrope in druge mednarodne inštitucije. Z dogodkom so želeli obeležiti 10. obletnico začetka veljavnosti Opcijskega protokola h Konvenciji Organizacije združenih narodov proti mučenju in drugim krutim, nečloveškim ali poniževalnim kaznim ali ravnanju, njegove promocije in spodbujanja učinkovitosti obstoječih državnih preventivnih mehanizmov (DPM). Poleg preko 100 udeležencev iz Kazahstana so se ga udeležili tudi predstavniki srednje azijskih inštitucij za varstvo človekovih pravic oziroma DPM in predstavnik DPM iz Velike Britanije.

Namestnik Šelih je udeležencem dogodka predstavil delovanje in dosedanje izkušnje DPM v Sloveniji, kjer njegove naloge in pooblastila izvaja Varuh človekovih pravic RS skupaj z izbranimi nevladnimi organizacijami. Zlasti za predstavnike DPM Kazahstana je bila njegova predstavitev še posebej zanimiva, saj po vzoru iz Slovenije tudi v Kazahstanu pri izvajanju nalog in pooblastil DPM sodelujeta ombudsman Kazahstana in predstavniki nevladnih organizacij oziroma civilne družbe.

Natisni: