Varuh ДЌlovekovih pravic

Varuh

ČP

O delovanju DPM Slovenije v Ukrajini


Namestnik varuhinje človekovih pravic Ivan Šelih se je v torek in sredo, 8. in 9. 11. 2016, v Lvivu v Ukrajini udeležil 6. konference vzhodnih evropskih državnih preventivnih mehanizmov (DPM). Konferenca, ki je obeležila 10 letnico začetka veljavnosti Opcijskega protokola h Konvenciji proti mučenju in drugim krutim, nečloveškim ali poniževalnim kaznim ali ravnanju, je potekala v organizaciji Projektnega koordinatorja v Ukrajini Organizacije za varnost in sodelovanje v Evropi, Inštituta za socialne raziskave Kharkiv in varuha človekovih pravic v Ukrajini. Udeležilo se jo je preko šestdeset udeležencev iz Ukrajine, poleg tega pa tudi predstavnika DPM iz Gruzije in Kazahstana.

Namestnik Šelih je udeležencem konference predstavil delovanje DPM v Sloveniji, še posebej pa izzive, s katerimi se ta srečuje pri svojem delu. Svoj pogled na to tematiko je nato podal tudi predstavnik ene izmed naših nevladnih organizacij, to je g. Jan Irgel iz Humanitarnega društva Pravo za vse, ki sicer (med nekaterimi drugimi izbranimi nevladnimi organizacijami) v naši državi prav tako sodeluje pri izvajanju nalog in pooblastil DPM.

Izkušnje pri tej obliki sodelovanja z izbranimi nevladnimi so bile za udeležence še posebej zanimive, saj tudi v Ukrajini obiske zaprtih ustanov opravlja varuh človekovih pravic v sodelovanju z izbranimi nevladnimi organizacijami (več od delovanju DPM Slovenije tukaj).

Natisni: