Varuh ДЌlovekovih pravic

Varuh

ČP

Drugo srečanje mreže DPM-jev jugovzhodne Evrope o institucionalni obravnavi starejših oseb


Namestnik varuhinje Ivan Šelih in vodja Državnega preventivnega mehanizma Slovenije ter svetovalec pri Varuhu človekovih pravic RS (Varuh) mag. Jure Markič sta se od 10. do 12. 10. 20916 udeležila delavnice Domovi starejših/socialnovarstvene institucije in demenca – standardi v zdravstveni obravnavi in odvzem prostosti na osnovi zdravljenja, ki je potekala v avstrijski prestolnici.

Dogodek je za člane mreže državnih preventivnih mehanizmov jugovzhodne Evrope organiziral avstrijski ombudsman, saj njegov DPM letos predseduje mreži. Srečanje je bilo nadaljevanje prvega o isti temi v Salzburgu aprila letos.

Udeleženci so govorili o obiskih domov za starejše s strani Državnih preventivnih mehanizmov (DPM) in standardih za institucionalno obravnavo starejših, zlasti tistih z demenco, kar zaradi staranja populacije postaja vse bolj pereča tema. Izmenjali so načine dela in se poglobili v standarde, katerih osnutek je pripravil avstrijski DPM.

Člani mreže so skupaj z gostiteljem obiskali tudi tri domove za starejše, ena skupina pa se je seznanila še z domom, ki je nekakšen vzorčni model obravnave starejših v Avstriji.  

Člani mreže so na Dunaju v svoje vrste sprejeli tudi DPM Grčije in Romunije, dogovorili pa so se še, da predsedovanje v letu 2017 prevzame DPM Srbije.

Natisni: